Здраве

3 Октомври 2016

2056

credoweb bg

Медицински комплекс „Д-р Щерев“ преобгрижва бременните. След броени дни в лечебното заведение ще отвори врати първият по рода си в България Воден център за бременни и родители, където на разположение на бъдещите майки, татковци и техните новородени са специално джакузи и басейн за извършването на водни процедури. Но това не е всичко. За да се постигне максимален емоционален комфорт и да се осигури точната подготовка за предстоящото раждане, бременните могат да се възползват от най-добрите йога практики.

Преминаването през периода на бременност за всяка жена е различно и по свой начин специално. Още в началото майката осъществява връзка със своето бебе. Всеки триместър си има своите специфики. Йога заниманията могат да бъдат полезни по много начини както за осъществяване на връзката между майката и детето, така и грижите мама да създаде най-добрия дом, най-прекрасното място за бебето. С израстването на плода и напредването на бременността жената претърпява множество физически промени. Практикуването на йога ще спомогне тя спокойно да се справи с тях. Започвайки още в началото на бременността си с йога практики, бъдещата майка може да помогне на тялото си по-добре да се справи с промените като сутрешното гадене, бързото и лесно изморяване, главоболието, емоционалния дискомфорт и други.

Кога може една бременна да започне йога занимания? 

Още през първия триместър възникват въпросите дали всичко ще бъде наред, добре ли се развива бебето, дали жената в ролята на майка ще бъде достатъчно добра. Много често това са притесненията, които занимават всяка бъдеща майка. Тук можем да кажем, че ако жената се чувства добре и лекарят е позволил, може да започне с йога занимания. Чисто психически и емоционално разговорът с други бъдещи майки и споделянето на притесненията, правенето на упражнения, свързани с дишане, успокояват и дават добро начало за протичане на една прекрасна бременност. Физически самите йога упражнения спомагат жената да се чувства по-гъвкава и еластична, заздравяват се коремните мускули, които подържат матката и бебето и участват в процеса на раждането. Заздравява се гръбната и кръстната мускулатура, която е подложена на огромно напрежение с израстването на корема. Чрез тях майката запазва баланс и правилната стойка. Заздравява се и се подобрява еластичността на  мускулите на тазовото дъно. Чрез дихателни упражнения се спомага за правилно дишане по време на бременността и самото раждане. Чрез йогата се контролират теглото, дихателният капацитет и работата на сърцето, като се предотвратяват задържането на течности и създаването на отоци. Чрез движение, упражнения и дишане запазваме баланса в нашето тяло, кръвооросяваме всяка клетка, раздвижваме всички стави и мускули, за да може тялото да се чувства комфортно и да приема настъпващите промени.

Да надникнем зад кулисите

Посещавайки йога центъра за бременни в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, първоначално се запознавате с обстановката и уюта на залата на фона на приятна и тиха музика. Нека погледнем през очите на бременните. Настанявате се удобно, за да се потопите в поредната йога практика. Съобразявайки се с периода на бременността, първоначално заемате удобна поза и под точните инструкции на опитните инструктори раздвижвате горната част на тялото. Поемаме един дълбок дъх с поставена върху корема ръка, за да може да дадем глътка въздух на растящото във вас дете. С нежно затворени очи отдаваме внимание на това как се чувстваме, даваме посока и цел на практиката с хубава мисъл за комфорт и спокойствие. Продължаваме нежни, бавни и плавни движения, за да раздвижим всяка една става, започвайки от главата, раменния пояс и ръцете. Вдишаме и издишваме всеки един дискомфорт, за да усетим облекчение, леко затопляне на ставите и приток на кръв. „Специфични упражнения, като имитация на движенията на една красива пеперуда, помагат за комфорт в малкия таз и тазобедрените стави. Облекчават се дискомфортът и напрежението в тях“, обясни Елизабета Трпковска, медицински рехабилитатор, ерготерапевт и инструктор по йога за бременни, за полезните практики при йогата за бременните и за поддържането на нормалния и здравословен тонус на всяка жена.

Запитана дали йогата помага за по-лесното раждане, опитният терапевт, който наскоро се завърна от Индия, където се потопи в автентичната обстановка на добрата практика при йога, разказа, че има много пози (асани), които да разтегнат мускулите на гърба, важни за поддържането на правилната стойка. Изпълняват се равновесни пози, които да запазят баланса на тялото. За краката се работи чрез клечащи пози, които запазват устойчивостта на бедрата и коленете, като те спомагат за по-лесното израждане на плода. „За позициите по гръб работим в полулегнала поза, за да можем да доставим достатъчно кислород на бебето и да не притискаме диафрагмата, за да се осъществява един нормален дихателен процес. Оттук спокойно можем да тренираме влагалищната и седалищната мускулатура, важни за износването на плода и неговото израждане, без значение дали то ще бъде секцио или нормално. Тази мускулатура е важно да остане еластична по време на бременността, за да задържи плода до деветия месец и да се премахне възможното изпускане на пикочния мехур. Упражненията за тазовата мускулатура ще спомогнат след раждането да се възстановят нормално и бързо всичките физиологични процеси. Важно е да отбележим, че йога практиката е строго индивидуална за всяка бременна. Нуждата от почивка, излизане от поза или бързото изморяване в началото са нормални. Затова ние в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ винаги залагаме на индивидуалния подход и се съобразяваме с потребностите на всяка бременна“, заключава инструкторът по йога за бременни Елизабета Трпковска.

................................

Можете да си запишете час за занимания по йога в болницата на проф. Атанас Щерев на регистратура: тел. +359 2 920 09 01. Заниманията с бременни се провеждат всеки вторник от 18:00 часа или петък от 13:00 часа.

За повече информация последвайте профила на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ в www.credoweb.bg.

Кликнете върху снимката, за да прочетете за грижите за бременоността

 

Сподели във Facebook