В класическите общества лекарите са не само професионалисти, познаващи човешката биология и патология и владеещи лечебните методи. Те са  били в интелектуалния и духовния елит на обществото, хора с широки познания, богата обща култура, интерес към изкуството и активна гражданска позиция. През последните десетилетия тази представа се промени до някаква степен заради забързания ритъм и всеобщата технологизация, заради акцента върху машините в медицината за сметка на класическите клинични умения. 

Но на 18 април празникът за юбилея на Дружеството на кардиолозите в България категорично доказа, че класическата медицинска школа у нас е жива;

че интелектуалният заряд и вековните ценности на медицината като изкуство в полза на хората са присъщи на съвременната ни кардиологична школа и нейните представители. 

Всички присъстващи на стилното тържество в столичния хотел „Хилтън“ бяха впечатлени от искреното уважение и почит от страна на днешните водещи кардиолози към основателите на родната школа и учителите през изминалите десетилетия. Във времена, когато масово и във всяка професионална сфера новодошлите смятат, че всичко започва от тях, кардиолозите с обич говориха за стореното от предците и свързаха днешните безспорни постижения в областта с приемствеността и многогодишното надграждане в науката и практиката. 

А погледът в бъдещето беше отправен главно към целта да не се допускат предотвратимите сърдечносъдови заболявания, към сърдечното здраве, а не към сърдечните болести.

Очевидно не е случаен фактът, че Дружеството на кардиолозите в България е най-голямото и ефективно медицинско дружество у нас, а в тази специалност страната ни е най-близко до равнището на диагностика и лечение в Европа.

Празникът се получи не от физическата, а от духовната храна, с която се заредихме по повод 50-годишния юбилей на организирания научен живот на кардиолозите. Като добавим и стилната музика на живо, емоцията напълно си заслужаваше. 

Прочетете тук всичко за празника

Честито и на Многая лета!

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook