Здраве

16 Февруари 2016

2599

Животът днес

В студеното време, когато грипната вълна е в своя пик, а в обръщение са и още много вируси, оправдано в домашната си аптечка държим лекарства, чиито активни вещества са ибупрофен и парацетамол. Те са едни от най-продаваните медикаменти в много страни, защото бързо носят облекчение при повечето симптоми на грип и настинка и са без рецепта. Подходящи са за лечение още при първите признаци на хрема, болки в гърлото, повишена температура. Можем да ги вземем, без да се съветваме с лекар. Такъв препарат е „Долорен“, който съдържа ибупрофен.

Някои хора се притесняват, че доста често в студените месеци имат симптоми на вирусна инфекция. Експертите успокояват, че това всъщност е положителен знак – означава, че имунната им система е особено активна и биохимичната защита на организма работи нормално. Може ли да се предпазим? Най-ефективният начин е да мием често ръцете си. Повечето се притесняват, че около тях има болни и кихащи. Всъщност предаването на заразата най-често става чрез замърсени повърхности, които пипаме с ръце, а после докосваме лицето си близо до носа, устата и очите. Решението е да не пипаме лицето. Това обаче е по-трудно, отколкото смятате. Наблюдение със скрита камера показало, че повечето хора пипат лицето си един до три пъти на всеки пет минути. Така че редовното миене на ръцете е по-надеждният начин.

Ако вече имате симптоми като температура, главоболие, болки в гърлото, мускулите и ставите, можете спокойно да вземете ибупрофен или парацетамол.  Популярността им е напълно заслужена, защото носят бързо облекчение. Малко известно е, че двете съставки могат да се редуват през няколко часа. По думите на фармацевти употребата им в комбинация води до по-добър ефект в сравнение с по-високи дози от двете лекарства поотделно.

Ето и малко повече за действието на всяко едно от двете лекарства. Парацетамол притежава аналгетично и антипиретично действие. Ибупрофен („Долорен“) притежава аналгетично, антипиретично, противовъзпалително и хондропротективно действие.

Все пак внимавайте, защото това са лекарства и има риск от предозиране! Много хора купуват различни препарати, някои комбинирани, в които обаче влиза и едно от двете вещества. Така лесно може да се прекали с дозата, защото човек смята, че взема различни лекарства. Четете листовката! Препоръчителната дневна доза при парацетамол е от 1500 до 3000 mg, а при ибупрофен от 600 до 1200 mg. Максималните дневни дози са 3000 mg за парацетамол и 1200 mg за ибупрофен. Независимо дали пиете лекарство само с едното вещество, или ги редувате. Повечето експерти препоръчват употребата им да се ограничи до 4-5 дни. Ако симптомите ви не отзвучат до 5 дни при прием на парацетамол и до 3 дни при прием на ибупрофен, трябва да потърсите лекарска помощ.

Съобщение на Агенцията по лекарствата подчертава, че употребата на ибупрофен при пациенти със съществуващи сериозни сърдечносъдови заболявания като сърдечна недостатъчност, ИБС или такива, които са прекарали мозъчен или сърдечен удар, трябва да е с повишено внимание и под лекарски контрол. В тези случаи трябва да се избягват високите дози. 

Сподели във Facebook