Специалисти от Югозападния медицински център в Тексас определиха как времето, през което се храним, влияе върху усвояването на мазнини и микроелементи. Учените проведоха експерименти с лабораторни мишки, които разделили на няколко групи в зависимост от часовете в денонощието, през които се хранят, калоричността на продуктите и ограничения достъп до тях. В резултат учените забелязали, че само мишките, които се хранели единствено през деня и с нискокалорични продукти, успели да отслабнат. Другата група гризачи, които не били ограничавани да се хранят нощем, качили теглото си. Тези от тях, които приемали продукти с ниска калоричност, но през нощта, също не могли да отслабнат.

Водещият на изследването д-р Джоузеф Такахаши обяснил, че диетата е ефективна, ако човек употребява храна в пика на своята активност. Тогава се изразходват най-много калории и може да не се притесняваме за килограмите си. Според ученият даже балансираното и нискокалорично ядене във вечерните часове няма да ни помогне да отслабнем.

При мишките, които били хранени късно вечерта, били установени и объркване в циркадния ритъм и проблеми със съня.

Изследването потвърди тезата, че храненето по-късно от 3-4 часа преди лягане, е вредно и води до напълняване. Най-опасно е храненето през нощта.

Сподели във Facebook