Родителите трудно приемат факта, че и детето може да го боли глава, а децата невинаги могат да обяснят как точно ги боли. Затова специалистите посочват най-честите оплаквания, причините за тях, както и правилното поведение на родителите:

След натоварен ден

Ако вечерта детето ви се оплаче, че цял ден го е боляло глава, трябва да се замислите как е преминал денят му. Обичайно е децата да прекарват 5-6 часа сутрин в училище, обикновено седнали на чина, след това да имат допълнителни занятия по чужд език или музика, които също предполагат статично положение, и вечер да се взират в монитора на компютъра с прегънато тяло и свити крака. Подобна продължителна липса на движение и неестествено мускулно напрежение водят до нарушение на отлива на венозната кръв от главата, което предизвиква болката, известна като главоболие от напрежение.

Решението. Необходими са физически активни паузи. Дори между часовете в училище. Децата трябва да поиграят, да се движат, а не да седят със забоден нос в смартфона.

След спортуване

Понякога децата получават главоболие, въпреки че са се раздвижили добре в час по физкултура – правили са някакви упражнения или са играли мач, катерили са се по шведска стена. Болката в главата се случва при прекалено напрягане на шийните мускули. След физическо натоварване нетренираните деца може да получат главоболие.

Решението. Най-добрата профилактика при такива състояния е децата да не пропускат часовете по физкултура и след уроците да се движат повече. Ако главоболието след спорт се повтаря редовно, е необходима консултация с лекар.

Влошено зрение

Ако детето редовно се връща от училище с главоболие, са възможни проблеми, свързани със зрението. Опитайте се да разберете дали то вижда добре написаното на дъската или му се налага да присвива очи, за да прочете буквите и цифрите. Постоянното напрягане на очите може да е причина за главоболие.

Решението. Зрението трябва да се провери от очен лекар. Той може да препоръча детето да бъде преместено на първия чин или други мерки.

Напрежение преди изпит

Децата също имат сериозни преживявания, които влияят на мускулите на главата и шията. Вълненията при кавга с родителите или съучениците, напрежението преди изпит избиват в главоболие.

Решението. Положете усилия, за да осигурите на детето положителна емоционална среда. Например не трябва да изяснявате семейните си отношения пред него. Или да нагнетявате обстановката преди изпит.

Неудобно легло

Неудобното легло също може да бъде причина за главоболие от напрежение. В такива случаи детето се оплаква от неприятни симптоми от самото събуждане.

Решението. Проверете дали креватът е удобен. Матракът трябва да е равен, възглавницата не много висока и не много твърда или мека. Ако тези мерки не помогнат, се обърнете към лекар.

Травма на главата

Последното нещо, за което родителите се сещат, когато детето им има главоболие, е травма на главата, а ако детето им спортува, това е първото, което трябва да се изясни. Спортове като футбол, хокей, фигурно пързаляне, бокс поначало предполагат възможност за травма на главата. Децата може да си ударят главата и по време на игра, да паднат от дърво или ограда, докато карат ролкови кънки и колело. За съжаление, те невинаги могат да преценят сериозността на състоянието си, но симптомите на такава травма често се проявяват след няколко дни и обикновено във вид на главоболие.

Решението. Разпитайте подробно детето, за да изключите травма на главата. Ако детето е падало и се е ударило или някой го е блъснал силно, ако нещо е паднало на главата му, е необходима консултация с лекар.

Трябва ли да се следи кръвното налягане?

Може, но не е задължително. Ако детето няма бъбречно заболяване или захарен диабет, стойностите на кръвното му налягане би трябвало да са в нормата. Нормалното налягане на децата до 10-годишна възраст е в диапазона 100–115 на 60–70. След 10-ата година нормата е както за възрастните: 115–120 на 70–80. Пулсовата разлика трябва да е 30–40 мм.

Понякога родителите се плашат, когато кръвното налягане на детето им е ниско, но ако то е бодро и весело, значи, че това е нормалното за него състояние. Ако пък то се оплаква от сънливост или апатия, може да му се даде сладък чай. Но не и кафе. Кафето не повишава налягането, а учестява сърцебиенето. По-честите сърдечни съкращения подобряват отлива на венозната кръв и затова главоболието преминава, но няма смисъл да се пришпорва сърцето както на децата, така и на възрастните.

Сподели във Facebook