Здраве

12 Октомври 2020

Животът днес

Американски учени от Държавния медицински колеж в Пенсилвания установиха доколко различните хронични заболявания повишава риска от смърт вследствие на COVID-19. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание PLOS ONE.

За да направят своите изводи, специалистите анализирали научните публикации по темата за периода от декември 2019 г. до началото на юли 2020 г. Те се спрели на 11 съпътстващи заболявания, които повишавали риска от тежко протичане на заразата и смъртност от COVID-19. В списъка били включени сърдечносъдовите заболявания, диабетът, високото кръвно налягане, ракът, хроничната бъбречна недостатъчност, ХОББ, инсултът, сърдечната недостатъчност, астмата, хроничните заболявания на черния дроб и СПИН. Учените анализирали данните на 65 хиляди пациенти, получени в резултат на 25 изследвания, проведени по целия свят. Средната възраст на пациентите била 61 години. Специалистите доказали, че някои заболявания в по-голяма степен влияят върху изхода от COVID-19.

При пациентите с диабет и рак опасността от смърт била 1,5 пъти по-висока в сравнение с хората, които нямали съпътстващи заболявания. При пациентите със сърдечносъдови заболявания, хипертония, сърдечна недостатъчност и болести на мозъчните съдове рискът бил два пъти по-висок, а при хората с хронични бъбречни заболявания – три пъти по-висок.

При заболявания като астма и СПИН смъртността вследствие на коронавируса не била особено висока, а при пациентите с ХОББ рискът бил под 1,5 пъти, при хроничните чернодробни заболявания – под 1,7 пъти.

Според авторите на проучването тяхното изследване е най-сериозният опит да бъде оценен рискът от смърт вследствие на COVID-19 при хора с хронични заболявания.

„Ние използвахме комплексен глобален подход към изследването, анализирайки 11 хронични заболявания, като включихме пациенти от четири части на света: Азия, Европа, Северна Америка и Африка. Изследванията показват, че SARS-CoV-2, вирусът, предизвикващ COVID-19, може да се превърне в сезонна инфекция, затова ще е необходима ежегодна ваксинация. След като ваксините станат достъпни, хората, при които рискът е по-висок, трябва да имат приоритет, за да бъде намалена смъртността от заболяването“, съобщиха учените от САЩ. Те са убедени, че тяхната работа ще бъде особено полезна в разработването на глобални стратегии за профилактика и лечение.

Сподели във Facebook