Здраве

24 Март 2017

credoweb bg

Учени, обединени от проект на Университета на Бон, изследвали генетичен материал от повече от 20 000 мъже от 7 различни държави.

При мъжете с нисък ръст рискът от ранно оплешивяване е по-висок, съобщава здравната платформа CredoWeb 

Вече е известно, че мъжете, при които започва преждевременен косопад, страдат по-често от сърдечни заболявания и рак на простатата. Новите генетични данни потвърждават предишни съмнения на учените, че има връзка между оплешивяването и цяла поредица от физически характеристики като нисък ръст или определени заболявания.

Нови връзки

Успяхме да установим 63 промени в човешкия геном, които увеличават риска от преждевременен косопад“, обяснява д-р Стефани Хайлман-Хаймбах, която изучава генетиката на човека в Университета на Бон. Същите генни изменения са свързани и с други характеристики и заболявания като например по-нисък ръст, ранен пубертет и различни видове рак, коментира тя.

Генетичните открития потвърждават също така връзката между загубата на коса и увеличения риск от рак на простатата. Връзката на косопада със сърдечните заболявания се оказва  доста по-сложна. При изследването са открити гени, които намаляват риска от сърдечно заболяване, както и такива, които го увеличават.  

По-светлата кожа като фактор

Открити са и генетични връзки между ранното оплешивяване и по-светлия цвят на кожата, както и между косопада и увеличената костна плътност. „Това може да означава, че мъжете, които имат косопад, по-добре използват слънчевата светлина, за да синтезират витамин D. Тези връзки може да обяснят и защо най-вече белите мъже страдат от преждевременен косопад“, обяснява проф. Маркус Ньотен, директор на Института за генетика на човека в Университета на Бон.  Изследването дава нови обяснения за биологическите причини за плешивостта, като идентифицира гените, които участват в процеса на загубата на коса. Имунните и мастните клетки по скалпа очевидно също участват в процеса заедно с клетките в космения фоликул. Все още обаче не е установено напълно кои молекулярни механизми са в основата на връзката между преждевременния косопад и другите заболявания. Целта на учените в бъдеще ще бъде да анализират тези връзки.

Още здравни новини и съвети четете в credoweb.bg

Сподели във Facebook