Съвсем наскоро проведено изследване установи, че навикът на много домакини да готвят за дни напред, може да предизвика здравословни проблеми. Причината е, че някои продукти не търпят повторна термична обработка. При претоплянето в тях се унищожават полезните съставки, а може и да се образуват опасни за хората вещества.

Към тези продукти се отнася цвеклото. При повторно загряване то губи всичките си витамини, сред които витамин В и фолиева киселина, унищожават се полезните магнезий, йод, калий и желязо. При претоплянето месото и гъбите остават без лесноусвоимите белтъчини и се превръщат в тежки за храносмилане продукти. В картофите, които повторно са се оказали в тигана или в микровълновата печка, се разпада влизащото в състава им нишесте, което никак не е полезно за здравето.

Не бива да се претоплят още бърканите или варените яйца и омлетите, не само, защото изчезват необходимите за организма ни микроелементи, а и се изработват токсини, понякога и канцерогенни вещества.

Сподели във Facebook