Кожният рак е на двата полюса – от безобиден до смъртоносен

Учените отдавна отхвърлиха мантрата, че печенето на слънце е полезно за здравето. В историята би трябвало да са останали гледките на хора, които по цял ден се въртят под горещите лъчи. Би трябвало, но все още не е така! Ако смятате, че слънчевото изгаряне просто създава временно неразположение, което отминава без следа, знайте, че грешите. Слънцето е най-сериозният фактор за състаряване на кожата, заедно с тютюнопушенето. При това телесната ни обвивка има клетъчна памет и „записва” всяко издевателство, което след години се плаща със сериозни лихви и без право на обжалване. По-малкият проблем обаче е козметичният.

Под влиянието на небесните лъчи могат да се отключат верижни процеси на промяна в ДНК на различните видове клетки, изграждащи кожата. Това е пътят към кожния рак. По отношение на възможностите за лечение, нарушаване на качеството на живот и дългосрочна прогноза този рак стои на двата полюса – от лесно откриваем и дефинитивно лечим до много коварен и смъртоносен.

Всичко зависи от типа на възникналия тумор

Немеланомните форми – базоцелуларен и спиноцелуларен карцином, могат да се излекуват напълно. Те по правило не дават метастази и рядко рецидивират. Важно е обаче всяко кожно образувание, което не зараства дълго време, кърви и се променя, да бъде видяно от дерматолог. При съмнение се прави биопсия, а лечението е оперативно – цялостно премахване на тумора до здрава кожа. Тези операции не са тежки, но ако са по лицето, изискват понякога покриване на дефекта с кожна присадка от друго място на собственото тяло. Възстановяването е в рамките на няколко дни и след това не се налага никакво допълнително лечение.

Малигненият меланом има съвсем различно протичане и прогноза

Този тумор произхожда от пигментните клетки – меланоцитите. Може да възникне на фона на съществуваща бенка, която с времето променя формата, размера, релефа и цвета си. Понякога мелономът започва от окосмените части на главата, от долната част на ходилото, под нокът или други трудни за оглеждане части на тялото. Възможно е първичният тумор да е толкова малък, че изобщо да не бъде идентифициран. В началото няма никакви тревожни симптоми и оплаквания. Често пациентите се откриват заради проблеми, причинени от далечни метастази – в мозъка, костите, вътрешните органи. И едва след хистологичната диагноза става ясна първопричината.

Хората с много бенки трябва редовно да се преглеждат профилактично

Съмнителни са петна с неравни очертания, над 5 милиметра в диаметър, с много тъмен цвят и такива, които видимо се променят спрямо предишния си вид.
В началния си стадий меланомът също не е присъда. Ако се отстрани, докато засяга само епидермиса, човек може да се смята за излекуван, въпреки че се налагат периодични контролни прегледи. В по-късните стадии положението е по-сериозно. Основен критерий за прогнозата е дълбочината, в която е проникнал процесът. Вече има напредък в лечението и на напредналите стадии, но по-добре е да не се допуска такова развитие. Все пак в повечето случаи става въпрос за външно видими процеси и е недопустимо рискови образувания по повърхността на тялото да бъдат неглижирани. (ЖД)


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 110