Здраве

10 Май 2024

437

credoweb bg

Както всички знаем, напоследък се наблюдава повишение в случаите на коклюш при деца в нашата страна и в Европа!

Коклюшът (или който е известен още като пертусис) е сериозно инфекциозно заболяване, което засяга дихателните пътища и е особено опасно за новородените деца. Проявява се с интензивна кашлица, която може да продължи седмици и дори месеци.

Защо случаите на коклюш се увеличават?

1. Намалена ваксинация: Пропуски в имунизационния календар могат да доведат до по-ниски нива на колективен имунитет сред населението.

2. Еволюция на бактерията: Възможни промени в патогена могат да направят съществуващите ваксини по-малко ефективни.

3. Засилена миграция и пътувания: Увеличеното пътуване може да допринесе за разпространението на инфекции между различни региони.

Как можем да предпазим нашите деца?

Ваксинация: Поддържането на актуализиран имунизационен календар е критично за защита срещу коклюш. Ваксините са безопасни и ефективни в предотвратяването на тежки форми на заболяването.

Наблюдение за симптоми: Ако детето е било в контакт с болен от коклюш, има запушен нос, зачервено гърло, лека кашлица, то е желателно да се направи тест и незабавно да се свържете с лекуващият лекар. Ранното включване на антибиотик при доказване на инфекцията може значително да облекчи развитието ѝ.

Лична хигиена: Редовното миене на ръце и избягване на контакт с лица, показващи симптоми на респираторни инфекции, могат значително да намалят риска от разпространение на болестта.

Поддържането на висок имунизационен обхват в нашето общество е от ключово значение за предпазване на нашите деца и предотвратяване на разпространението на коклюш. Нека бъдем отговорни и да защитим нашето бъдеще!

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook