Под удара на Световният фонд за изследване на рака (World Cancer Research Fund -WCRF) този път попаднаха беконът, колбасите и другите месни деликатеси, произведени по подобен начин. Експертите съобщиха, че не съществува безопасно количество от тези продукти, което може да бъде консумирано без да нанесе вреда на здравето. Ръководителят на изследователския екип Гиота Миту обяви, че употребата на преработено месо, предлагано във вакуумни опаковки, увеличава в пъти риска от рак на стомашно-чревния тракт. Причината е в добавките. Според специалистите именно месната промишленост през последните 40 години е отговорна за вредата, нанесена от продуктите, произведени от преработено месо. В търсене на все по-голяма печалба производителите влагат в състава на продуктите вещества, които никак не са безобидни за здравето на потребителите.

Много хора, избирайки продукти от преработено месо, предпочитат тези, които имат по-розов цвят, но те са най-опасни, твърдят експертите. Цветът в случая не е показател за свежест, а за присъствието на азотните съединения – нитрати и нитрити. Всъщност те са токсични, а не самото месо.

Нитратите, попадайки в червеното месо, образуват опасни съединения с някои от неговите компоненти, които са канцерогенни даже в най-малки дози. „Всеки път, когато някой яде бекон, шунка или друго обработено месо, стомахът му получава доза нитрозамини, които увреждат клетките му и могат да доведат до рак“, предупреждават експертите от WCRF.

От близо 60 години учените знаят за връзката между нитратите, нитритите и рака, въпреки това вместо хранителната промишленост да бъде заставена да отговаря за продажбата на вредни продукти, потребителите получават съвети да ги употребяват в по-малки количества, споделят специалистите.

Още през 70-те години на миналия век представителите на месната промишленост отказаха да признае връзката между нитрозамините и рака. В действителност беконът и колбасите могат да бъдат произведени без добавянето на нитрати и нитрити, но тогава процесът ще отнеме повече време, което означава по-малки печалби. Така хората са принудени да избират между удоволствието и безопасността, въпреки че да се произведе безопасен продукт е напълно възможно.

Сподели във Facebook