Здраве

9 Декември 2013

8511

Животът днес

Колко опасни са инфекциите по време на бременност?

Д-р Констанца ТОШЕВА, АГ специалист

В патологията на бременността значително място имат спонтанните аборти. В по-късните месеци съществен дял от неуспешно завършилите бременности имат мъртворажданията, като около 10% от мъртвородените са деца с несъвместими с живота уродства. И честотата на недоносените деца е висока, както и случаите на смърт в първите дни след раждането. Водеща причина за патологията са инфекциозните болести на бременните жени. Могат да възникнат във всеки период на бременността. В ембрионалното развитие плодът е най-чувствителен и промените - най-фатални. Увреждането на плода и в по-късните месеци може да създаде проблеми - изоставане в развитието, вътреутробни заболявания и смърт. Най-рискови за плода остават заболяванията на майката през първото и последното тримесечие на бременността.

B TORCH синдрома са включени най-често срещаните инфекциозни причинители, водещи до увреждания на плода и до вродени малформации (Т - токсоплазмоза, О-other - други патогени, R - рубеола, С – цитомегалия, и Н - херпес симплекс вирус).

Причина за токсоплазмоза може да e консумацията на термично необработено месо или контакт с котки - основен източник на инфекцията. При зараза паразитът остава в латентно състояние в организма за цял живот. Ако се получи по време на бременност, токсоплазмозата може да протече безсимптомно, но и с много усложнения  за плода. Засяга  централната нервна система, очите и черния дроб. Уврежданията могат да се изявят и в по-късна възраст -  в изоставане в умственото развитие (дори чак в училищна възраст) или в увреждания на очите -  дори след 20-годишна възраст.

Ако жената се е срещала с паразита преди забременяването, няма проблем за бъдещия плод, в организма има антитела, които ще го предпазват. Но е важно всяка жена, преди да забременее ,да е направила изследване за имунния статус за токсоплазмозата. Ако това не е направено, изследването се препоръчва веднага след диагностициране на бременността. Няма ли жената антитела, трябва да спазва много стриктни хигиенни норми при хранене, за да няма заразяване, а изследвания за токсоплазмоза трябва да се правят на всеки 8-12 седмици, докато трае бременността.

Имунизациите срещу рубеола предпазват децата от бъдещо заразяване, но има случаи, в които имунитетът след ваксината спада и дори изчезва. Затова е добре преди забременяване да се направи и това изследване, да се установи дали организмът има защитни антитела. При заразяване с рубеола по време на бременност плодът може да се засегне в различна степен. Инфекцията може да доведе до аборт, мъртво раждане, вродени малформации. Основно се засягат очите, нервната система и сърцето .

Цитомегалията се причинява от човешкия цитомегаловирус. 70-80% от хората са се срещали с този вирус и имат защитни антитела. При инфектиране по време на бременност рискът от заразяване на бебето е около 40%. Тежките усложнения са редки, но фатални за плода - засягат нервната система и слуха.

Бъдещите майки, страдащи от рецидивиращ генитален херпес, могат да заразят плода, ако са с активен херпес по време на раждането. Тази инфекция на новороденото не е честа, но е много тежка - засяга  нервната система и в повечето случаи изходът е неблагоприятен.
Сифилис, Епщайн Бар вирус, парвовирус В19, хламидия, HIV са други инфекциозни причинители със значение.

Препоръчително е всяка жена в репродуктивна възраст да се изследва още преди забременяване или веднага след установена бременност. Рисковете за бременната, плода и новороденото могат да се преценят само при прецизни и пълни микробиологични, вирусологични и морфологични изследвания и внимателна оценка на всички свързани обстоятелства.

МЦ „Пентаграм” провежда интензивна женска консултация и на всяка бременна с висок риск се предлага необходимата гама от изследвания и наблюдение.

 

 

 



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 80