Здраве

16 Октомври 2020

Животът днес

По време на пандемия специалистите съветват по-често да употребяваме кориандър. Тази традиционна за средиземноморската кухня подправка помага на организма да се бори си инфекциите и го предпазва от много опасни заболявания. Кориандърът е богат на полезни вещества като витамините С и К, белтъчини и минерали (калций, фосфор, калий, желязо, магнезий).

Защо не бива да подценяваме кориандъра:

Предотвратява инфекциите

Според резултатите от редица изследвания кориандърът притежава мощни противогъбични и антибактериални свойства. В експерименти с етерично масло от кориандър е доказано, че той потиска развитието на Candida (най-често срещаният причинител на гъбични инфекции в света), като разрушава клетъчната стена на патогена и предотвратява размножаването му.

Помага при диабет

Доказано е, че екстракт от стъблата и листата на кориандъра понижава нивото на захар в кръвта. Учените свързват този ефект с антиоксидантните свойства на подправката.

Понижава холестерола

Според специалистите екстракт от кориандър може да понижи нивото на „лошия“ холестерол, както и на триглицеридите в кръвта.

Предпазва от възпаления и рак

Кориандърът е мощен източник на антиоксиданти – вещества, които отстраняват свободните радикали. Благодарение на това въздействие растението  предотвратява увреждането на клетките, провокиращо развитието на възпалителни процеси и появата на рак. 

Подобрява паметта

Изследване, проведено през 2011 г., е установило, че дефицитът на памет при лабораторни мишки е бил коригиран за 45 дни, след като в менюто им са били добавени листа от кориандър. Този ефект също се обяснява със съдържащите се в растението антиоксиданти, които помагат да се намалят мозъчните възпаления, подобряват паметта, намаляват симптомите на тревожност и стрес.

Сподели във Facebook