Краста ли са силно сърбящи пъпки?

От форума на CredoWeb:

Въпрос на Алек Е.:Здравейте, пиша Ви от Мексико. От 5 месеца живея в района на Карибския басейн. Обръщам се към Вас с молба за помощ. Не говоря добре езика и тук медицината е на доста слабо ниво. 

От около десетина дни изскочи нещо, което ме стресна много. Ходих при двама лекари - различни диагнози. Появиха ми се средно големи, много жестоко сърбящи червени пъпки без връх по тестисите. При разчесване стават до три пъти по-големи. След около ден вече бяха тръгнали по ствола. В настоящия момент тези по тестисите като че ли са без промяна, тези по ствола са кафяви (изглеждат заздравяващи), а най-новите са близо до главичката, по-малки са и са червени. Наредени са в една линия, което е доста странно.

В момента някои от по-старите са тъмнокафяви, при пипане има нещо твърдо. Надявам се от описанието да добиете представа за какво става въпрос. Единият доктор ми каза, че са гъбички и вследствие на бръснене се е получила инфекция, но няма логика тя да расте и да "прескача". Другият ми постави диагноза скабиасис (краста – бел. ред.). В последното има логика, защото от последните 3 месеца на моменти имах доста силни сърбежи по тялото, най-вече по задната част на бедрата. Отдавах го на стреса и естеството на работата ми - ходене с мокри бански, постоянна смяна на средата и температурата.

До момента изкарах една седмица на антибиотик, изписан от първия лекар, имам и 6 различни крема… Обобщено, положението изглежда овладяно, на моменти се появява много силен сърбеж. Гледам да се мажа максимално често и стоя гол в стаята, за да попие кремът колкото се може по-добре. На 27 год. съм. Всичките ми полови контакти са били с презерватив. Ще съм безкрайно благодарен, ако получа поне някаква насока от Вас.

Отговор на д-р Трифон Вълков, Инфекциозна болница, София:

Здравейте, надявам се, че скромното ми мнение ще е от полза. От прочетеното обяснение с твърде голяма вероятност приемам мнението на втория колега за евентуална скабиаза. Има, разбира се, още куп други заболявания, предизвикващи обрив, които могат да бъдат взети под внимание и евентуално обсъдени в диференциално-диагностичен план. Но никое от тях, поне според мен, не се доближава като клиника толкова близо до Вашето описание, от една страна, и не би се повлияло от употребата на медикаментите, които споменавате. За съжаление съм принуден да Ви предупредя, че така изказаното ми мнение далеч не бива да се тълкува като сигурно поставена диагноза. Все пак едно описание не може да замести един основен преглед. 

Разбира се, за да сме 100% сигурни, има някои елементарни методи на диагностика, които трябва да бъдат взети под внимание: първият и най-важен е директно визуализиране на каналчетата, прокопани от паразитите, или визуализирането на самите паразити. Бързам да кажа, че това невинаги е възможно, особено ако кожата е била силно разчесана. Надявам се, че съм бил поне малко от полза при разрешаването на проблема Ви.

Задайте и Вашия здравен въпрос към специалист на www.credoweb.bg в секцията „Форум“. 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 146