Къде грешат жените в интимната хигиена

С д-р Красимир Недялков, онкогинеколог, началник на отделение в I АГ болница „Св. София”, разговаря Галина Спасова

- Д-р Недялков, необходимо ли е жената да ходи на преглед при гинеколог, ако няма никакви оплаквания, и с каква периодичност?

- Жените, които нямат оплаквания, трябва да ходят на профилактични прегледи един път годишно - от момента, в който започнат полов живот, до 65-годишна възраст. След това може да се разредят профилактичните прегледи - през две-три години.

- Професионалната препоръка на гинеколога за най-правилното поддържане на интимната хигиена?

- По принцип влагалището и половите органи на жената се защитават от млечнокиселите бактерии, които произвеждат млечна киселина. Те създават кисела среда, която не позволява да се развиват патогенни микроорганизми. Тази естествена бариера не трябва да бъде нарушавана насилствено. Честото промиване на влагалището води точно до това – измиват се естествените млечнокисели бактерии и на тяхно място започват да прорастват различни патогени. По принцип влагалището не трябва да се промива, ако това не е назначено от лекар, ако няма някаква специална причина за това, а като хигиенни средства могат да се използват интимните гелове и шампоани за външно измиване.

- Колко често?

- Един път дневно не е проблем, но външно измиване. Не бива да се прави вагинална промивка без назначение от лекар, тя не е средство за поддържане на хигиената.

- Какви други фактори биха могли да нарушат микрофлората на влагалището?

- Естествената микрофлора на влагалището се нарушава най-често от внасянето на някаква външна инфекция, която е достатъчно вирулентна, за да може да преодолее млечнокиселите бактерии. Това става най-често при интимен контакт със заразен партньор - има доста вредни микроорганизми, които се предават по полов път. Най-тежките колпити, възпаления на влагалището, се получават при жени, които правят анален секс, защото най-зловредната флора от дебелите черва се прехвърля във влагалището. И тогава няма спасение, на практика не се лекува. Винаги остава едно течение. Или ако може да се излекува, става твърде трудно.

Вторият фактор, който води до нарушаване на влагалищната микрофлора, е възрастта и липсата на хормони, на естрогени. Тогава млечнокиселите бактерии, които се хранят от въглехидратите, произведени от клетките на влагалището под въздействие на хормоните, започват да губят възможността да се хранят и да произвеждат млечна киселина. По тази причина влагалището при възрастните жени започва да придобива особен вид, т.нар. сенилен колпит. И проникването на различни микроорганизми е много улеснено, дори на най-банални, които иначе не би трябвало да причиняват никакви заболявания. Третият фактор е свързан с прилагането на антибиотици, които унищожават заедно с вредната и естествената млечнокисела флора.

- Какви са усещанията, ако е нарушена влагалищната микрофлора?

- Жената започва да усеща сърбеж, щипане, парене, болки. При уриниране има парене, при полово сношение се изпитва болка. Наблюдава се и изтичане на обилен патогенен влагалищен секрет със специфична неприятна миризма и жълтеникав цвят, може да е примесен с кръв. Това нещо най-често кара жените да потърсят помощ от гинеколог.

- Какво е лечението при такъв тип влагалищни дисбактериози?

- Ако дисбактериозата не е колпит, причинен от някакъв специфичен агент, който може да бъде лекуван, е добре да се прилагат препарати, които съдържат млечнокисели бактерии или млечна киселина. Старият подход, известен от години, който е всъщност и началото на това лечение, бяха промивки с млечна киселина. Днес вече това се оказва не много подходящо. По-добре е да се ползват специални препарати, които съдържат млечнокисели бактерии. Поставени във влагалището, те възстановяват естествената му флора. „Вагилакт” е един такъв качествен, доказан от нашата практика, продукт.

- Колко продължава този тип лечение?

- Общо взето, един курс е около 10 дни, като може да се прави периодично през два-три месеца. Разбира се, преценката е индивидуална, но минимум десет дни трябва да се поставят тези вагинални таблетки.

- Препоръчва ли се при потенциално увреждащи агенти – приемане на антибиотик, практикуване на рисков секс, при посещения на басейни и т.н. - профилактично да се прави такъв курс?

- Говорим за вторична профилактика, когато вече има среща с някакъв агент. Първичната означава да се избягва вредният агент. Тези препарати са подходящи за вторична профилактика, когато трябва да се неутрализира действието на вече наличния вреден фактор.

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 12