- Д-р Стоичкова, кашлицата сериозен симптом ли е?

- Кашлицата е един от водещите симптоми за болести на дихателните пътища. Тя може да бъде както защитен механизъм, така и знак за сериозни, дори животозастрашаващи заболявания. Има различни кашлици: според звука – лаещи или сухи; според характера на отхрачването – продуктивни и непродуктивни. Изключително важно е да се отбележи по кое време на денонощието се проявяват най-силно, свързани ли са със сезона, с провокиращ фактор и с други придружаващи прояви. Това ни насочва към диагноза и терапевтично поведение.

- Опасна ли е нощната кашлица?

- Това, което плаши родителите, обикновено са нощните кашлици. В легнало положение може да има изтичане на назален секрет назад, връщане на стомашно съдържимо (гастроезофагеален рефлукс), изсъхване на лигавицата поради запушване на горните дихателни пътища от увеличени сливици. Но нощната кашлица е т.нар. сух хронален ларингит. Тя е драматична, лаеща и изисква наистина спешно поведение. В повечето случаи лечението включва кортикостероиди и кислородотерапия. Провежда се в болнична обстановка.

- Как да постъпват родителите, когато става дума за по-лека кашлица?

- Рецептори за кашлица има в носа, околоносните синуси, горните дихателни пътища и по трахеобронхиалното дърво.  При тяхното дразнене от различни физични, биохимични, химични и биологични фактори също се получава кашлица. Възможно е да се появи обикновено покашляне с различна продължителност, но положението не е толкова драматично.

Всичко за кашлицата можете да прочетете на тематичната страница КАШЛИЦА

В зависимост от възрастта на детето трябва да бъде насрочен час при лекар. Ако става дума за кърмаче до 1-годишна възраст, това трябва да стане още при първото покашляне, защото при тях нещата се развиват много бързо, имунната система е незряла, процесът не може да се локализира и нещата могат да се задълбочат понякога за часове.

- Много често родителите сами започват лечение. Кога е възможно това?

- В никакъв случай кашлицата не бива да се потиска, а да бъде облекчавана. До прегледа при лекар родителите могат да използват различни облекчаващи сиропи. Добре е те да са стандартизирани, билкови. Такъв продукт е ЕнТиТус, който съдържа 7 билки в сиропа и 12 билки в таблетните и капсулните форми. В комбинация билките усилват взаимно ефекта. Действат върху много нива на кашличния рефлекс, облекчават горните дихателни пътища, спомагат за втечняване на евентуалната бронхиална секреция и за по-лесното й отделяне. В продукта има съставка, която помага за по-бързото метаболизиране в черния дроб. Абсолютно е безвреден, няма алкохол и смело може да бъде използван за всякакви кашлици. Подходящ е за деца над 1-годишна възраст. Все пак съветът ми е родителите първо да се консултират с лекар.

- Понякога детето няма температура, чувства се добре, но продължава да кашля. Това може ли да бъде повод за притеснение?

- Острата кашлица продължава до 2 седмици, подострата - до 7-8 седмици, а хроничната - по-дълго. През зимния сезон, когато респираторните заболявания са по-чести, вирусите биха могли така да повлияят на дихателната лигавица, че тя да остане свръхактивна и раздразнена за по-дълъг период. По-често се случва протрахираната кашлица за период от 7 седмици.

В този случай е добре пациентите да бъдат консултирани от педиатър или от детски пулмолог, защото при различните възрастови групи разграничаваме различни заболявания. При кърмачетата на дневен ред могат да излязат гастроезофагеален рефлукс, вродени аномалии или вирусни раздразнения на дихателната лигавица. В по-късна възраст вече се появяват астма или муковисцидоза, а при юношите не бива да забравяме излагането на тютюнев дим, което също води до постоянно дразнене на лигавицата и кашляне.

- Кога е подходящо да се започне лечение с антибиотик?

- Има голямо неразбиране дори сред част от колегите, които не работят с деца или нямат достатъчно опит с инфекциите. Случва се да изписват антибиотици при кашлица, особено ако е придружена с температура.

Показание за антибиотично лечение е доказана бактериална инфекция. Би трябвало да има маркери, които да показват наличието на бактерии, за да знаем, че от съответния антибиотик ще има ефект. В 90% инфекциите са вирусни и могат да предизвикат понижаване на локалния имунитет, на защитата на дихателните пътища, а върху тях да бъде насложена бактериална инфекция. Но това никога не е в началото.

- Има предложение от лекари и пациентски организации за антибиотик задължително да се прави антибиограма?

- Когато има достатъчно анамнестични и клинични данни за бактериална инфекция, микробиологична посявка би била в помощ, за да не започваме с широкоспектърни антибиотици и да провокираме резистентност на бактериите. Понякога се спекулира с изолирането на бактерии. Наличието на някакъв микроорганизъм не е показател за провеждане на системно антибиотично лечение. Биха могли да се използват локални антибиотици, ако имаме локализирана инфекция в носоглътката например. Преди това обаче е добре да бъде направена антибиограма.

Сподели във Facebook