Малко са ястията в националната ни кухня, в които не присъства лукът. Според специалистите обаче неговата употреба има много положителни ефекти за здравето. Кои са те?

Контролира нивото на глюкоза в кръвта

В лука са открити вещества, които подобряват способността на организма самостоятелно да контролира нивото на захар в кръвта. Учени са доказали, че хора с диабет или предразположени към заболяването, трябва всеки ден да употребяват лук.

Предотвратява онкологични заболявания

Антиоксидантите флавоноиди са едни от главните компоненти на лука. Много от тези вещества предпазват организма от раковите клетки.

Подобрява храносмилането

Лукът съдържа много фибри и пребиотици. Те нормализират дейността на храносмилателната система. Някои пребиотици увеличават количеството на полезните бактерии в червата. Всички тези свойства укрепват имунната система.

Поддържа костите в добро състояние

Според специалистите лукът е особено полезен за възрастните хора, защото увеличава плътността на костите. Това понижава риска от остеопороза.

Укрепва сърцето

Благодарение на антиоксидантите, съдържащи се в лука, той намалява възпалителните процеси в организма и понижава нивата на лошия холестерол и триглицеридите, което помага на сърдечносъдовата система. Изследвания са доказали, че лукът нормализира кръвното налягане.

Разрежда кръвта

Флавоноидите и сярата в лука помага кръвта да се разреди, което ѝ позволява по-лесно да се придвижва в кръвоносната система. Затова при хората, които редовно употребяват лук, рискът от образуването на тромби и от инсулт е по-нисък.

Гарантира здрав сън

Съдържащата се в лука аминокиселина L-триптофан го прави универсално успокояващо средство. Това позволява на хората по-бързо да се справят със стреса и по-рядко да изпитват тревожност. Затова лукът помага и на здравия сън.

Сподели във Facebook