Международен екип от учени анализирал медицинските данни на половин милион души от Китай, Италия, Иран и САЩ, както и резултатите от 4729 изследвания, свързващи употребата на люти чушки с дълголетието. Оказало се, че при хората, в чието меню редовно присъстват чушките чили, рискът от смърт по всякакви естествени причини е по-нисък с 25% в сравнение с тези, които ги избягват. При сърдечносъдовите заболявания смъртността била по-ниска с 26%, а при рак – с 23%.

Според специалистите причината за този позитивен ефект е капсаицинът, съдържащ се в лютите чушки.

Предишни изследвания доказаха, че употребата на тези чушки оказва противовъзпалително, антиоксидантно, противораково и регулиращо нивото на глюкоза в кръвта действие.

Сподели във Facebook