Магнитотерапията - новата мантра

Доц. д-р Димитър ПОПОВ

От около десетина години светът настойчиво и агресивно е облъчван с информация за фантастичните възможности на една нова мантра – магнитотерапията. Интернет пространството прелива от предложения за невероятен брой уреди и бижута с чудодейни, почти фантастични възможности – от премахване на главоболието и депресията, до елиминиране на проблемите със ставите, високото кръвно налягане, нивото на холестерола и дори предотвратяване на ракови заболявания.

В магнитното действие има някаква мистичност, която винаги е поразявала човешкото въображение и отприщвала неговата фантазия, приписвайки му невероятни, свръхестествени възможности. Като правило в науката натрупването на факти и наблюдения върви успоредно със стремежа за тяхното обяснение и осмисляне. За съжаление в областта на магнитотерапията обясненията на наблюдаваните ефекти и въздействия сериозно изостават пред лавината от натрупаната през последното десетилетие информация. Същественият въпрос, на който следва най-напред да се отговори, е наистина ли човешкият организъм се влияе от магнитното действие и ако е така, коя е причината за това.

Съвременната наука еднозначно установи, че всички живи организми на Земята в една или друга степен се влияят от магнитното въздействие.
Причината е проста – животът на нашата планета се е зародил и еволюирал при наличието на един уникален неин феномен – наличието на собствено магнитно поле. Смята се, че то е възникнало преди около 3,5 милиарда години и се дължи на съществуването на бушуващ на дълбочина около 2900 км под земната повърхност страховит океан от разтопено желязо, плискащо се (в резултат на земното въртене) при температура около 40000С. Любопитен факт е, че магнитното поле на Земята не е спокойно, а пулсира с честота около 8 херца (осем пулсации за секунда). Опитът показва, че на тази честота са се „настроили” всички 70 милиарда клетки на човешкия организъм.

Ако трябва да сме докрай коректни, без земното магнитно поле зараждането и развитието на живота на планетата ни е абсолютно невъзможно поради губителния стерилизиращ ефект на слънчевата радиация, която денонощно струи от нашето светило. Земното магнитно поле създава невидим щит, простиращ се на височина около 90 000 км, който отклонява потока от електромагнитно лъчене и невероятния „коктейл” от високоенергийни частици, които със скорост от около 400 км/сек пронизват космическото пространство и непрестанно щурмуват Земята.

В хилядолетната си история човешкият организъм е „привикнал” към това слабо магнитно поле, нещо повече, както показаха изследванията през последните години, наличието му е жизненонеобходимо за неговото нормално съществуване.

Всъщност невероятният ажиотаж в областта на магнитотерапията започна може би с мащабното изследване на японския професор Киохе Накагава
с участието на близо 12 000 доброволци, който въведе в употреба термина „синдром на недостига на магнитно поле”. Резултатите от изследванията на учения убедително доказват, че отсъствието на земното магнитно поле води до невероятно много патологични отклонения в човешкия организъм – обща слабост, повишена уморяемост, понижена работоспособност, лош сън, главоболие, болки в ставите и гръбначния стълб, промени в кръвното налягане, нарушения на храносмилането и т.н.

Според професор Накагава милиони хора на Земята в една или друга степен страдат от това заболяване. Съвременният човек се е барикадирал в железобетонни кутийки, които екранират земното магнитно поле, а с всеки следващ етаж той все повече се откъсва от неговото действие, стимулиращо жизнените процеси в организма. Редица опити показват, че най-благоприятното разположение на човешкото тяло по време на сън, при което то най-ефективно възстановява жизнените си сили, е, когато главата сочи на север, т.е. към южния магнитен полюс. Това правило обаче важи само за жителите на северното полукълбо, докато за тези от южното нещата стоят тъкмо обратно.

Тревожен факт, който неминуемо се отразява негативно върху жителите на Земята, е необяснимото постоянно намаляване на земното магнитно поле,
което през последните 500 години се оценява на около 50%. Според производителите и популяризаторите на магнитните устройства тяхното позитивно въздействие върху човешкия организъм е главно в две посоки: компенсиране на значително по-слабото магнитно поле в средата, която обитава съвременният човек, и активизиране на биохимичните процеси в човешкия организъм, което води до повишаване на неговите жизнени сили и тонус. Смята се, че магнитното въздействие оказва най-съществено влияние върху нервната, сърдечносъдовата, дихателната и ендокринната система на човека.

За съжаление разгадаването на същността на протичащите в резултат на магнитното въздействие процеси сериозно изостава, което поставя под съмнение ефикасността и адекватността на широката гама от продукти с „магическо” действие, възторжено и твърде бодряшки рекламирани в публичното пространство. С мълчание се отминава и споменатият вече факт, че земното магнитно поле пулсира, който факт също е свързан с неговото физиологично действие и ефективност. Според някои френски източници в редица случаи  „действието” на подобни средства всъщност се дължи не на тяхната действителна ефикасност, а на субективни усещания (самовнушение), докато обективните показатели (кръвно налягане, пулс, съдържание на холестерол и т.н.) остават непроменени.

Отделно направление, което е тясно свързано с темата за магнитотерапията, е т.нар. магнитна вода, на която също се приписват чудодейни свойства.
Първата информация за биологическото въздействие на обработената с магнит вода е от XVIII век и принадлежи на швейцарския лекар Де Гарсю, според когото тази вода оказва благотворно въздействие при лечението на болести на стомашно-чревния тракт, бъбреците и белите дробове. Въпреки яростната съпротива на привържениците на „класическата” физика в крайна сметка под напора на многобройните изследвания, показващи редица ефекти на магнитната вода, научният свят прие тази „ерес” и се опитва да я постави в услуга на човечеството.

Смята се, че в резултат на намагнетизирането водата придобива „природосъобразна” структура, която се разпознава от човешкия организъм и въздейства положително на редица негови органи и системи. Част от нейното позитивно въздействие се обяснява с повишаването на проницаемостта на клетъчните мембрани, с което се подобрява преносът на хранителни вещества и кислород в клетките и евакуацията на продуктите на метаболизма. В Китай промишлено се произвежда магнитна кана, която получи над сто златни отличия, едно от които на световния конкурс на медицински апарати в Париж в края на миналия век.

Има редица съобщения за сериозни положителни въздействия на магнитната вода при отглеждането на домашни животни (подобряване на жизнения статус, повишаване на млеконадоя у кравите и овцете, на яйцата у кокошките носачки и т.н.), както и повишаването на добивите с 20-30% при редица селскостопански култури. Предполага се, че лечебното действие на водата в световноизвестния френския курорт Евиан се дължи именно на преминаването й през мощни естествени магнити в земните недра.

Очевидно учените на света са поставени пред ново предизвикателство, свързано с изясняване на същността и механизма на магнитното въздействие върху човешкия организъм, а човечеството пред угрозата отново да попадне в плен на мераклиите за бързи печалби. Добре известно е, че най-печелившият бизнес е този със страха от болестите.

gpopov_bg@yahoo.com

Познанството на човека с това необичайно явление – магнетизма, датира от дълбока древност. Сведения за природните магнити и тяхното чудодейно действие върху човешкия организъм се съдържат в древни манускрипти и исторически паметници в много райони на света – Китай, Индия, Япония, Египет, Древна Гърция и т.н. „Жълт учебник по вътрешни болести”, издаден в Китай 2000 години преди н.е., е първото писмено свидетелство за приложението на магнита за коригиране на дисбаланса в човешкото тяло. Египетската царица Клеопатра е носила постоянно магнитен амулет – за съхраняване на младостта и красотата. В Древна Гърция пък било широко разпространено ползването на бижута, изработени от природен магнит, за които се считало, че премахват ставните болежки. Много от древните лечители не се разделяли с вълшебния си магнитен камък, който използвали за лечение на редица болести. В Средновековието магнитотерапията добива широка популярност в Европа благодарение на швейцарския лекар и алхимик Филип фон Хохенхайм, по-известен като Парацелз. В края на XVIII и началото на XIX век съществен принос в тази област внася и немският лекар Фридрих Месмер – горещ привърженик и популяризатор на това уникално лечебно средство. Пленен от достиженията на Месмер е и младият Моцарт, който в операта си Cosi fan tutte („Така правят всички”) им посвещава цяла ария.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 92