Лекарите и медицинските сестри, които са на предната линия в борбата с COVID-19, са подложени на високо психично натоварване. Такива се резултатите от изследване, проведено в Китай, когато е бил пикът на епидемията от коронавирус, съобщава JAMA Network Open.

За да стигнат до този извод, учени изследвали състоянието на психиката на 1256 медици, които работели в 34 китайски болници в края на януари и началото на февруари 2020 г., като 60,5% от тях били в Ухан.

Оказало се, че най-големият проблем, с който се сблъсквал медицинският персонал, бил психическият стрес – той се срещал при 71,5% от участниците в изследването. От депресия страдали 50,4% от тях, от тревожност – 44,6%, а от безсъние – 34%.

Според учените лекарите и медицинските сестри, които непосредствено се борят с коронавируса, се нуждаят от допълнителна специализирана помощ, за да се опази психичното им здраве.

Специалистите напомнят, че по време на епидемията от остър респираторен синдром през 2003 г. резултатите от проведените изследвания на медицинските работници били почти същите. При много от тях последиците от психичното натоварване не изчезнали и след една година.

Сподели във Facebook