Здраве

22 Април 2013

1402

Животът днес

Мексико обяви война на солта

Властите в мексиканската столица решиха да предприемат сериозни мерки, за да се справят със зависимостта на населението към солта. Тя присъства в менюто на жителите на града два пъти повече от препоръчваните от специалистите норми.

Резултатът от такъв начин на хранене са милиони хипертоници и диабетици. Затова градоначалниците на Мексико избраха да не заобикалят проблема, а да преминат към директен и ефективен начин за справяне с него – лишиха жителите на огромния град от „бялата смърт”.

В рамките на общонационалната кампания „По-малко сол, повече здраве”, която тръгва от столицата, солта изчезна от всички заведения за обществено хранене. „Ние искаме да привлечем вниманието на столичните жители към вредата, която сами нанасяме върху здравето си, когато солим яденето дори без да сме го пробвали”, каза министърът на здравеопазването в Мексико.

Според него всеки трети жител на града (31%) има високо кръвно налягане. И това са само диагностицираните случаи. Прекалено много са болните и от диабет. Средната употреба на сол в Мексико е 11 грама на ден, което е два пъти повече от препоръчваните от Световната здравна организация количества. (ЖД)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 50