Здраве

14 Октомври 2014

2617

Животът днес

Мелатонинът забавя процеса на стареене

Мелатонинът е известен като хормона на добрия сън, но малко хора знаят, че той е и едно от най-добрите антиейджинг средства. Този хормон се отделя от една малка като грахово зърно жлеза в мозъка, която се нарича епифиза.
Мелатонинът регулира съня и започва да се отделя с настъпването на нощта. Както повечето хормони и неговото ниво в организма намалява с годините.
Последните изследвания на учените установиха, че мелатонинът е един от най-мощните антиоксиданти, заради което той може да:

• Спира възрастовите промени в мозъка 
Като антиоксидант мелатонинът преминава през кръвната бариера в мозъка и унищожава свободните радикали в него. Уврежданията от свободните радикали причиняват окисляване в мозъка, а мелатонинът е много ефикасен невропротектор. Изследвания показаха, че хората, които страдат от алцхаймер, имат много ниски нива на мелатонин.

• Спира разрастването на тумора в гърдата, като блокира естрогенните рецептори
Ракът на гърдата и другите видове злокачествени заболявания на органи с хормонални рецептори (на простатата, яйчниците и ендометриума) се развиват в среда, изобилстваща от естроген, а мелатонинът блокира този процес.

• Възстановява тироидната функция на жени в предменопауза
Всички хормони са свързани с биологичния часовник на организма, а мелатонинът е механизмът, който служи за ориентация. Едно от главните оплаквания на жените в предменопауза с тироидни проблеми е нарушенията в съня. Има случаи на жени, които са възстановили нормалния си цикъл след 2-месечен прием на мелатонин половин час преди лягане.

• Стимулира отделянето на хормона на растежа
С напредването на възрастта този хормон намалява, от което тонусът на мускулите отслабва. Това е главната причина за безпричинното напълняване на жените в менопауза.

• Помага за възстановяването на костите
Мелатонинът допринася за развиване на твърдите тъкани, от което костите стават по-здрави и плътни. Известно е, че с възрастта костната маса се разрежда. Изследванията показват, че мелатонинът ускорява зарастването на костите след фрактура.

• Помага за заздравяването на рани, пази теломерите и стимулира растежа на клетките
Като антиоксидант, мелатонинът предпазва от оксидативен стрес и от вредните свободни радикали. Във вид на крем за мазане той дори възстановява кожата от слънчеви изгаряния.
Нормалната дневна доза мелатонин е от 3 до 5 милиграма половин час преди лягане.
Приемайте мелатонин и ще се убедите, че той е едно от най-бързо действащите и най-важните оръжия срещу преждевременното остаряване.(ЖД)



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 118