Експерти твърдят, че употребата на определени хранителни продукти може да пребори депресията. Причината е, че настроението на човека пряко зависи от ежедневното му меню. Не случайно много хора са забелязали, че когато хапват нещо, което много обичат, се засилва чувството им на удовлетвореност, а понякога изпадат и в еуфория. Често обаче тези продукти са вредни, затова специалистите съставиха списък с такива, които не само повдигат настроението, но са и полезни за организма:

Сушени плодове

Те са пълноценен източник на калий и натрий, които участват в транспортирането на триптофана до мозъчните центрове. Триптофанът е една от 20-те основни жизнено важни аминокиселини, а хроничният му недостиг води до намалени нива на серотонин – хормона на щастието. Сушените плодове са и сладки, което веднага повишава настроението.

Ядки

Те също са богати на триптофан, съдържан и омега 3 мастни киселини, витамин В6, както и селен. Всички те се борят със стреса и депресията.

Банани

Дори жълтият цвят на този плод повдига настроението, да не говорим за приятния сладък вкус. Бананът помага за повишеното производство на серотонин, а при такава ситуация депресията няма шанс.

Зеленчуци със зелен цвят

Те трябва да се консумират в суров вид, защото тогава съдържат максимално количество полезни вещества като фолиева киселина, която е мощен антидепресант.

Цитрусови плодове

Сочните, ярки и с чудесен вкус цитрусови плодове съдържат много витамин С, а той участва в синтеза на хормоните, отговарящи за настроението и мозъчната дейност.

Мед

Той не само е сладък и вкусен, заменящ на 100% захарта, но и е природен антидепресант, затова експертите съветват в стресова ситуация да изяждаме по една чаена лъжичка мед

Сподели във Facebook