Митове и истини за кръвното

Едва ли има по-обсъждана тема в областта на здравето от кръвното налягане. То е обвинявано за какво ли не и същевременно е пренебрегвано от хиляди хора, които имат реални проблеми. В следващите редове на базата на стотици интервюта с водещи български и световни експерти се опитахме да обобщим най-честите въпроси и заблуди, свързани с това физиологично явление.

1. Ако нямаш оплаквания, няма нужда да си мериш кръвното.
Това е вярно само за младите хора (до 30 години), при които няма установени никакви вродени и/или хронични заболявания. Истината е, че артериалната хипертония може да протича дълги години, без да проявява каквито и да е забележими признаци. Затова е важно кръвното налягане да се измерва периодично дори и без да смятате, че имате проблем с него.

2. Високото кръвно вреди само ако предизвиква главоболие, прилошаване, намалена работоспособност.
За съжаление не е така! Хипертонията уврежда по няколко механизма така наречените таргетни органи – сърце, мозък, бъбреци и кръвоносни съдове, независимо че човек не усеща това в началото. Обикновено оплаквания възникват едва след като вече са настъпили усложнения от високото кръвно или когато се стигне до хипертонични кризи.

3. Всяко измерено кръвно над 160 на 100 мм живачен стълб означава хипертонична криза.
За щастие не е така. Понятието хипертонична криза включва задължително един или няколко неврологични симптома – силно главоболие, световъртеж, гадене и повръщане, проблеми с движението и със зрението. Такива симптоми могат да настъпят при различни стойности на кръвното налягане. Понякога кръвно 180 на 110 не причинява хипертонична криза, а в други случаи 145 на 95 може да се възприеме от организма кризисно.

4. Няма значение кога се измерва кръвното налягане.
Не е вярно! Най-показателни са сутрешните стойности, измерени преди ставане от леглото. Ако тогава налягането е високо, най-вероятно става въпрос за хипертония. През деня налягането варира силно според натовареността, стреса, храненето и други фактори. Естествено, че при съмнение за отклонения в кръвното то трябва да се измерва по всяко време, но за установяване на трайни тенденции се взимат сутрешните стойности.

5. Видът на апарата не е от особено значение.
Не е вярно! Важно е да се използват качествени, сверени и редовно поддържани апарати. При това маншетът трябва да е за мишницата, а не за китката. Апаратчетата за китка са само за груба ориентация, при това при по-млади хора. Поради измененията в артериите с течение на годините апаратите за китка са неприложими за хора над 35–40 години. По принцип най-точни са живачните апарати, но те не правят автоматично измерване и за работа с тях е необходимо обучение.

6. Хапчета срещу хипертония трябва да се вземат само когато налягането в момента е високо.
Не е така! Това е една от най-съществените грешки, които хората с високо кръвно допускат. След като веднъж лекарят е предписал терапия, тя трябва да се спазва, независимо че в даден момент стойностите са нормални. Те са нормални точно защото медикаментите са подействали. Ако се пропуска прием на лекарствата, може да се стигне до рязко повишаване на кръвното и до сериозни последствия за здравето.

7. Лечението на хипертонията продължава няколко месеца до една година.
Преди да бъдат засегнати от хроничен здравословен проблем, повечето хора са свикнали, че приемат лекарства за ограничен период от време. Както е при инфекция, бъбречна криза и дископатия например. Но при хипертонията не е така. Засега това заболяване не може да се лекува дефинитивно (с изключение на някои специфични рядко срещани случаи) и терапията всъщност е поддържаща, подобно на лечението при диабета.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 92