Здраве

19 Октомври 2018

Животът днес

Според статистиката всеки трети човек на планетата има високо кръвно налягане или хипертония. Това състояние е много опасно и обикновено с него се сблъскват хора над 40-годишна възраст. За съжаление хипертонията се подмладява. Но въпреки, че заболяването е широко разпространено, за него продължават да се разпространяват митове, които специалистите отдавна опровергаха. Кои са най-популярните заблуди:

Мит 1: Повечето хора имат повишено кръвно, но от това не се умира

Разбира се, еднократен скок в кръвното налягане едва ли ще предизвика сериозни здравословни проблеми. Диагнозата „хипертония“ обаче се поставя при редовно превишаване на нормата. А това означава, че кръвоносните съдове на човека са подложени на непрекъснато негативно въздействие, което ги уврежда. Това може да доведе до кръвоизливи, инсулт, инфаркт или проблеми с бъбреците. А фаталният изход понякога настъпва съвсем неочаквано.

Мит 2: Всеки си има свои граници на кръвното налягане

Някои хора смятат, че за едни е нормално кръвно налягане 100/60, а за други 150/90.  Естествено и тук имат значение индивидуалните особености, но специалистите са определили граници, в които кръвното налягане може да се смята за нормално и те са 130/80. Ако тези цифри системно са по-високи, се налага започване на лечение.

Мит 3: Когато кръвното се нормализира, трябва да се прекъсне лечението

Според експертите диагнозата „хипертония“ съпътства човека през целия му живот. Това означава, че лечението не бива да се прекъсва. Разбира се, вече има различни препарати, които се изписват при различните състояния, а понякога се налага единствено профилактична терапия. Но това става само по преценка на лекаря. Не бива пациентите сами да вземат решения за приема или отказа от медикаменти.

Мит 4: Народната медицина може да замени таблетките

Да се осланяме на опита на предците ни при кардиологични проблеми не само е неграмотно, а и много опасно. Действително едно време са се лекували с билки, но не бива да забравяме, че тогава средната продължителност на живота е била не повече от 40 години. Хората просто не са стигали до много болести на съвременният човек. От друга страна поради влошената екология и негативни промени в начина на живот днес предпоставките за появата на хипертония са много повече. Затова и не бива да се разчита на илачите на нашите баби, а да се потърси професионална помощ.

Мит 5: Наследствената хипертония не може да се предотврати

Наистина наследствеността е ключов фактор и рискът от хипертония при хора, чиито родители страдат от заболяването, е 50%. Ако само майката е с високо кръвно налягане, рискът е 30%, а ако е само бащата, рискът е само 13%. Но хората могат да вземат много мерки, за да избегнат заболяването. Опасността от хипертония нараства при наднормено тегло, неправилно и небалансирано хранене, прекаляване със солта, обездвижване, вредни навици.

Още по темата

Пет продукта срещу хипертония

Според последни препоръки на Световната здравна организация пет основни продукта могат да помогнат за профилактика на хипертонията.

На първо място са картофите, приготвени без да се белят. Те съдържат голямо количество магнезий и калций, които могат да стабилизират кръвното налягане.

Следват млечните продукти – употребени само по веднъж на ден те понижават риска от хипертония с 11%.

Учените твърдят, че какаото е отлично профилактично средство срещу високо кръвно налягане. Специалисти от Харвард доказаха, че черният шоколад в неголеми количества е полезен даже за пациентите, на които вече е поставена диагнозата „хипертония“.

При риск от високо кръвно налягане (130/80) медиците съветват да се употребяват банани, които балансират влиянието на солта върху организма.

Бобовите растения също трябва да станат част от менюто на хипертониците.

Сподели във Facebook