Здраве

3 Февруари 2014

2362

Животът днес

Митовете за онкологичните заболявания


Теа АЛЕКСАНДРОВА, Асоциация на студентите медици в България

Международният ден за борба с рака, който отбелязваме на 4 февруари, е нашият шанс да повишим обществената информираност и съпричастност към онкологичните заболявания, както и да разсеем някои погрешни мнения за болестта. Кампанията на Световната здравна организация (СЗО) през 2014 г. за борба с рака е обвързана с разбирането на четирите най-разпространени мита за това заболяване. Научете истината за тях.

Мит №1: Няма нужда да се коментира темата за рак.
Истината: Въпреки че към темата за рак се подхожда с много предразсъдъци, откритото обсъждане на болестта води до по-оптимистични изходи както за самия човек, така и за общественото разбиране и здравната политика към заболяването.
Поставянето на диагнозата рак е свързано с чувства на страх, гняв, притеснение, срам, самота и тревога у болния и неговите близки. Болестта се превръща в тема табу и стигма за пациента. Подходът за свободно адресиране на темата води до осъзнаване и приемане на неговото състояние и намаляване на чувството на самота и неразбраност.

Мит №2: Няма симптоми или признаци, подсказващи развитието на рак.
Истината: За много видове рак има предупредителни знаци и симптоми, ползите от ранната диагностика са неоспорими, затова профилактиката е най-добрата практика.
Някои видове рак, като този на гърдата, маточната шийка, кожата, устната кухина и дебелото черво, проявяват симптоми още в началното си развитие, които могат да бъдат разпознати от специалист. Онкологичните заболявания в ранен стадий имат значително по-висок шанс за успешно лечение.
Световната стратегия и здравната политика са насочени към  предоставянето на възможността за ранна диагностика на максимален брой хора чрез обучаването на нови специалисти, които да разпознават симптомите на рак. Тя също така е ориентирана към откриването на нови тестове, които да подпомогнат диагностицирането.

Мит №3: Няма какво да направя, за да се предпазя от рак.
Истината: Има много какво да се направи, за да се избегне ракът, на първо място от самите нас, но също и от обществото и от здравната политика.
Условията и начинът на живот влияят значително върху здравето и съответно върху риска от развиване на онкологично заболяване. Сред рисковите фактори, с които модерният човек се сблъсква всеки ден, са тютюнопушенето, употребата на алкохол, нездравословната диета и липсата на физическа активност.
71% от смъртните случаи от рак на белия дроб, както и 22% от други видове онкологични заболявания са причинени именно от тютюнопушенето. Алкохолът пък повишава риска от развитието на рак на храносмилателния канал, на гърдата и на черния дроб. Доказана е връзката между затлъстяването и различни онкологични заболявания, сред които рак на матката, гърдата, панкреаса, хранопровода, бъбреците, жлъчния мехур и др.
Малки промени в ежедневните навици на всеки човек могат да доведат до превенция на много от изброените онкологични заболявания, причинявани най-вече от нездравословен начин на живот!

Мит №4: Не ми се полага онкологично лечение и профилактика.
Истината: Всеки човек има правото на равен достъп до доказано и ефективно лечение на рак, без да се налага да понася допълнителни трудности като последствие от страданието му.
Онкологичните заболявания са не само здравен проблем, те имат значително обществено и социално-икономическо въздействие. Според СЗО пълното осигуряване на онкологично лечение е основен критерий за отдадеността на определено правителство към подобряването на живота на населението. Всяка личност има правото да получи необходимите здравни услуги, както и безопасни, достъпни и ефективни лекарства и медицински технологии.
В много случаи най-големият пропуск при борбата с рака е не самото лечение, а достъпът до адекватни палиативни грижи и болкоуспокояващи. Списъкът с лекарства, които биха довели до облекчаването на болките на 90% от онкоболните, е кратък, но въпреки това в много страни има пълна липса на достъп до тях.
Добрата превенция и профилактика от онкологичните заболявания са право, но и отговорност за всеки един от нас.
Ракът не е мит, а е нещо реално, което може да се случи на всеки. Наша е отговорността да осигурим на себе си и на своите близки здравословна среда на живот, както и добра здравна култура за превенция и профилактика на онкологичните заболявания!
   

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 86