Здраве

22 Октомври 2018

credoweb bg

Кампания, насочена към предпазване на пациенти болни от захарен диабет тип 2 тече в цялата страна. Тя стартира на 20 октомври в София и ще премине под надслов „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!”. Кампанията се провежда за втори път и има за цел да информира широката общественост за риска от развитие на сърдечносъдови заболявания при хората с диабет тип 2 (ЗДТ2) и се от Фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България съвместно с Българското дружество по ендокринология, с цел.

Безплатни изследвания за гликиран хемоглобин 

в първия етап от инициативата са насочени към хора, диагностицирани със захарен диабет тип 2. Прегледите се осъществяват в мобилна лаборатория всеки ден от 10:00-16:00.

Лабораторията ще посети Пловдив на 22-ри октомври, до Градската художествена галерия,

Стара Загора – 23-ти октомври, Градската градина до Общината, Варна – 25-ти октомври, до входа на Морската градина,

Плевен - 26-ти октомври, до Градската градина и пл. Възраждане.

Предпазете сърцето си

Втори етап на кампанията

Информационната кампания е с национален обхват и се организира по повод Световния ден за борба с диабета – 14-ти ноември. В рамките на следващите 2-3 месеца ще се проведат различни активности за повишаване на вниманието на обществеността към повишения сърдечносъдов риск при хората със захарен диабет тип 2.

Освен безплатните изследвания на гликиран хемоглобин за хора със ЗДТ2, се предвижда и излъчване на информация в ефира на национални радиостанции, разпространение на образователни материали сред пациентите в над 50 диагностично-консултативни центрове в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив. В допълнение ще бъдат разпространени образователни листовки и плакати в пощенските станции в страната и ще бъде предоставена информация относно сърдечно-съдовия риск при пациенти със захарен диабет тип 2 чрез метробордове и излъчване на видеоклипове на екраните, разположени на ключовите станции на метрото в столицата.

Захарният диабет

е хронично заболяване, разпространено по целия свят и с непрекъснато нарастваща честота в последните десетилетия. По последни данни, в световен мащаб има 425 млн. хора със захарен диабет. Очаква се до 2045 г. те да достигнат 629 милиона. На всеки 10 секунди трима души се разболяват от диабет, а един умира от усложненията му. Близо половината от хората с диабет не са диагностицирани. Захарният диабет се асоциира с висока заболеваемост и смъртност и е едно от заболяванията с най-голямо обществено значение. Диабет тип 2 съставлява 90% от случаите на захарен диабет, като останалите 10% се дължат главно на захарен диабет тип 1 и в по-малка степен на гестационен диабет. Половината от пациентите с диабет умират на възраст под 60 години.1

Захарният диабет тип 2 самостоятелно е съществен рисков фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания.2 В допълнение, традиционни сърдечносъдови рискови фактори са наличието на артериална хипертония, затлъстяване, тютюнопушене и други.3

Водеща причина за смърт при пациентите със ЗДТ2 са сърдечносъдовите заболявания.2 Установено е, че над 50% от пациентите с диабет умират от сърдечносъдово заболяване, а рискът от смърт поради сърдечносъдови причини е от два до четири пъти по-висок при хората с диабет.4 Диабетът повишава с 2,5 пъти риска от развитие на сърдечна недостатъчност. Рисковите фактори за развитие на сърдечна недостатъчност при пациенти със захарен диабет са артериална хипертония, коронарна болест на сърцето, хипергликемия, хиперинсулинемия и други.5 Вероятността от развитие на сърдечносъдово заболяване е 2 до 3 пъти по-голяма при пациентите със ЗДТ2 в сравнение с хората без диабет.6 Международната диабетна федерация препоръчва увеличавне на активностите, свързани с промоция на здравето, (бел. включително информационни кампании като настоящата), с цел намаляване на разпространението на захарния диабет и неговите усложнения.1

Ако захарният диабет тип 2 бъде открит навреме и правилно контролиран, може да намалее вероятността за допълнителни усложнения и тежки характерните съпътстващи заболявания. Това може да се случи посредством правилно хранене, умерена редовна физическа активност и избор на подходяща терапия. Пациентите със захарен диабет тип 2 трябва да са наясно, че ако страдат от това заболяване, опасността за тях не произтича единствено от повишените нива на тяхната кръвна захар, но и от развитието на сърдечносъдови заболявания. Затова, лайтмотив на настоящата инфорамационната кампания и призив към пациентите със ЗДТ2 е „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си! Говори с твоя лекар за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.“

Гликираният хемоглобин (отбелязван още като HbA1c)

е форма на хемоглобина, която показва среднодневните нива на кръвната захар за последните 3 месеца. Изследването на гликирания хемоглобин е „златен стандарт” за оценка на гликемичния контрол при лица със захарен диабет. За измерване на нивата му не се изисква специална подготовка от страна на пациента и може да се извършва по всяко време на деня.

Българско дружество по ендокринология

Създадено през 1965 г. от проф. Иван Пенчев като група за изучаване на диабета, вече 52 г., Българското дружество по ендокринология работи упорито в областта на ендокринологията и успява да издигне българската диабетология до съвременното й ниво на познания и възможности. Дружеството работи с медицински специалисти в областта и образова българските граждани, с цел да бъдат понижени заболеваемостта и смъртността в страната, свързани с ендокринологични заболявания.

За Boehringer Ingelheim

Фармацевтична компания Boehringer Ingelheim цели подобряване на здравето и качеството на живот на пациентите. Фокус в работата на компанията са заболявания, за които до момента не са налични достатъчно задоволителни терапевтични възможности. Поради това компанията се стреми да разработва иновативни лечения, които да могат да удължат живота на пациентите. В областта на ветеринарната медицина Boehringer Ingelheim има за цел да постигне напредък в профилактиката на редица заболявания.

 

Сподели във Facebook