Мобилната зависимост завладява света

Безспорен факт е, че съвременният човек се старае винаги да бъде във връзка с колеги, познати, приятели или роднини, както и в крак с всичко важно, което се случва, но това желание невинаги е рационално и разумно. Резултатът е, че много хора не се разделят с джиесемите си дори по време на сън.

Психолози от Великобритания доказаха, че около 13% от ползвателите са в плен на зависимостта от смартфоните и таблетите. Такива хора прекарват средно по 3,5 часа с устройствата. При това колкото времето, отделяно за разговори, съобщения или общуване в глобалната мрежа, се увеличава, толкова зависимостта става по-изявена.

Най-разпространените психически разстройства при мобилната зависимост са нарцисизмът и неврозите. Второто състояние е доста опасно и може да бъде преходна степен към сериозни психически заболявания.

Изследователите обръщат внимание на проблема, че много хора са престанали да забелязват колко време губят в безсмислено четене на съобщения. Съветът е да се контролира достъпът до електронната поща или интернет и спестеното време да се отдели на друго любимо, но по-здравословно занимание. 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 146