Здраве

23 Октомври 2017

Животът днес

Известно е, че учените по цял свят от много време се опитват да установят причината за възникването на злокачествените тумори, както и на рака на млечните жлези. След проведените дългогодишни изследвания бяха определени 10 основни рискови фактори за появата на заболяването. Кои са те?

1. Пол

В 60% от случаите ракът на гърдата се диагностицира при жените. При мъжете той се среща не по-често от 1 на 100 случаи.

2. Възраст

Колкото по-възрастен е човек, толкова по-висок е рискът. 90% от случаите на рак на гърдата са диагностицирани при хора над 55 години.

3. Расова принадлежност

Според данни на Американското онкологично общество рискът от рак на гърдата е по-висок при белите жени в сравнение с афроамериканките. При тях обаче опасността от фатален изход е по-висока.

4. Влияние на хормоните

Ако при жените рано е започнала менструацията и/или по-късно е започнала менопаузата, това означава, че влиянието на естрогена и прогестерона върху организма е продължило по-дълго. Това повишава риска от появата на рак на гърдата. Установено е още, че при жени, които са приемали орални контрацептиви, по-често се диагностицира онкологичното заболяване.

5. Наследственост

В началото на 90-те години на миналия век учените доказаха наследствеността при рака на гърдата, свързана с мутации в гените BRCA1 и BRCA2. По-късно обаче това беше опровергано и всъщност само 5-10% от случаите се дължат на наследствеността.

6. Въздействие на канцерогенни фактори

Към тях се отнася например работата във вредна обстановка. При жените, работещи в предприятия за производство на пластмаса, ракът на гърдата се среща два пъти по-често.

7. Хранене

Учени доказаха, че употребата на голямо количество мазни продукти води до затлъстяване и повишава риска от развитие на канцерогенното заболяване.

8. Алкохол

С алкохола нещата също са установени: при жените, които не злоупотребяват със спиртните напитки, рискът от рак на гърдата е два пъти по-нисък.

9. Затлъстяване

Мастните клетки произвеждат естроген, а неговият излишък продължително време повишава с 45% риска от появата на рак на гърдата.

10. Обездвижване

Физическите упражнения са изключително важни при профилактиката на рака на гърдата, тъй като помагат да се поддържа оптимално тегло, нивото на глюкоза в кръвта, както и нормален хормонален фон.

Сподели във Facebook