Половин килограм плодове и зеленчуци на ден може да намали нивото на стреса, установиха австралийски учени. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в  списание Clinical Nutrition.

Проблемите с психичното здраве стават все по-разпространени по целия свят, особено сега, по време на пандемията. Милиони души през живота си се сблъскват с депресивни и тревожни разстройства, а стресът е една от причините, усложняващи състоянието им. Сам по себе си стресът е нормално явление. Но продължителното му въздействие може да повлияе негативно върху психичното здраве, отбелязват специалистите.

„Продължителният и неуправляем стрес може да доведе до редица здравословни проблеми, включително сърдечносъдови заболявания, диабет, депресия и тревога, затова е необходимо да се намерят начини за предотвратяване или поне намаляване на проблемите с психичното здраве“, съобщават авторите на изследването.

Ползата от правилното хранене отдавна е известна, въпреки това малко хора се съобразяват с препоръчваната от Световната здравна организация употреба на 400-500 г плодове и зеленчуци на ден. За да установят как тази диета оказва влияние върху психичното здраве, учените от Австралия анализирали данните за здравословното състояние на 9000 души на възраст от 25 до 91 години. Оказало се, че при хората, употребяващи около 470 г плодове и зеленчуци на ден, симптомите на стреса са с 10% по-малко изразени в сравнение с тези, които се ограничавали само с 230 грама.

"Плодовете и зеленчуците съдържат важни хранителни вещества като витамини, минерали, флавоноиди и каротиноиди, които намаляват възпаленията и оксидативния стрес, като по този начин подобряват психичното състояние - твърдят учените. – Възпаленията и оксидативният стрес са известни фактори, които подсилват стреса, безпокойството и влошават настроението“.

Сподели във Facebook