МУ - София подготвя отлични специалисти по обществено здраве и по здравни грижи

Във връзка с предстоящата кандидатстудентска кампания във Факултета по обществено здраве към МУ - София се обърнахме за повече информация към проф. Магдалена Александрова, зам.-декан по учебната дейност, и Александрина Воденичарова, началник-отдел „Студентско образование“:

Факултетът по обществено здраве (ФОЗ) е един от четирите факултета в структурата на Медицинския университет – София, най-старата и авторитетна академична институция в областта на медицината и здравеопазването в България. Създава се и се развива по европейски модел. Стратегическата цел на ФОЗ е насочена към развитие на науката и практиката за общественото здраве и мениджмънт. Неговата визия по безспорен начин е свързана с постоянния  интерес към проблемите на общественото здравеопазване. Ние осигуряваме непрекъснато обучение в различни образователни форми, степени и специалности, за да изградим капацитет от специалисти по обществено здраве и здравен мениджмънт с висока степен на професионализация, които да осигурят по-добър достъп до подходящо, устойчиво с високо качество здравеопазване. Формираме здравни политици, мениджъри и специалисти с висока управленска компетентност, с нов тип организационно поведение и професионализъм, които да осигуряват медицински и здравни грижи в условията на променяща се социална, икономическа и здравна система. Изграждаме ново поколение здравни мениджъри с цел промяна на системата  в посока осигуряване основното право на всеки човек на добро ниво на физическо и психическо здраве, достъп до образование и информация за здравето; сигурност, че здравните грижи са достъпни, адекватни и с добро качество.

Всички предложени програми по специалности са съобразени с европейската политика и са адаптирани за България. 

Придобитите знания и умения в сферата на общественото здраве и здравния мениджмънт гарантират на завършилите ни студенти успешна професионална реализация като:

•администратори в структурите на здравеопазването и здравноосигурителната система;

•експерти във ведомства и институции, които имат отношение към общественото здраве (министерствата на околната среда, на труда и социалната политика, на земеделието и горите, на образованието и науката, медии и др.).

•мениджъри, консултанти и експерти в управленските структури на здравеопазването в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, както и в правителствени и неправителствени организации на национално и международно ниво;

•преподаватели и сътрудници във висши медицински училища и научни организации.

В класацията по научните направления “Обществено здраве” и “Здравни грижи” МУ – София е на първо място.

Факултетът по обществено здраве към МУ – София предлага както бакалавърски, така и магистърски програми. Бакалавърската степен е с продължителност 4 г. съгласно Закона за висше образование на Р България и е в две форми - редовна и задочна. Магистърските програми са с различна продължителност – също в редовна и задочна форма. 

Факултетът по обществено здраве при МУ - София провежда обучение по специалностите „Обществено здраве и здравен мениджмънт”, „Трудова медицина и работоспособност”, „Стратегически мениджмънт на фармацевтичната дейност”, „Кинезитерапия”, „Лекарски асистент”, „Управление на здравните грижи", „Клинични здравни грижи”, „Медицинска рехабилитация, кинезитерапия и балнеология”, „Акушерка” и „Медицинска сестра”.

Студентите, изпълнили задълженията си по учебния план, получават диплома за завършено висше образование на образователно-квалификационна степен:

„Бакалавър” по специалностите:

•„Обществено здраве и здравен мениджмънт” – редовна и задочна форма на обучение

•„Управление на здравните грижи” – редовна и задочна форма на обучение

•„Трудова медицина и работоспособност” – редовна форма на обучение

•„Кинезитерапия” – редовна форма на обучение

•„Лекарски асистент” – редовна форма на обучение

•„Акушерка” – редовна форма на обучение

•„Медицинска сестра” – редовна форма на обучение

„Магистър” по специалностите:

•„Обществено здраве и здравен мениджмънт” – задочна форма на обучение

•„Трудова медицина и работоспособност” – задочна форма на обучение

•„Стратегически мениджмънт на фармацевтичната дейност” – задочна форма на обучение

•„Управление на здравните грижи” – задочна форма на обучение

„Магистър” по чл. 42, ал. 1, т.1 (а), т. 2 (б) и ал. 6 от ЗВО по специалностите:

•„Клинични здравни грижи” - редовна форма на обучение

•„Медицинска рехабилитация, кинезитерапия и балнеология” - редовна форма на   обучение

Цялата информация относно кандидатстудентската кампания ще бъде достъпна в нашия справочник, който вече се продава в Деканата на Факултета по обществено здраве. Допълнителните си въпроси кандидат- студентите могат да задават на телефони: 9432 292; 304; 127; 486.

Срок за подаване на документи за кандидатстване по всички специалности от 22 юни до 28 юни 2015 г.

Кандидатстудентски документи  се подават всеки ден от 9:00 до 16:00 ч.  от понеделник до неделя (вкл.) във Факултета по обществено здраве с офиси в УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”, ул. ”Бяло море” № 8, ет. 5.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 146