За никого не е тайна, че музиката създава настроение. Оказва се обаче, че тя влияе и върху предпочитанията ни, когато в ресторанта поръчваме здравословна или вредна храна. До този извод стигнаха учени от университета в Южна Франция. Заедно с колеги от Швеция те провели любопитен експеримент. В продължение на няколко дни в едно стокхолмско заведение посетителите били обслужвани под съпровода на музика с различни децибели – висока (70 децибела) и ниска (55 децибела). Специалистите установили, че в първия случай хората поръчвали с 20% по-вредна храна в сравнение с втората група посетители. Според учените по-тихата музика има успокояващ ефект и кара хората да се отнасят по-внимателно към блюдата, които поръчват. Шумната музика обаче е силен емоционален стимулатор, който действа възбуждащо, а това води до импулсивни предпочитания в полза на вредната храна. Така че, когато следващия път решите да се храните в ресторант, опитайте се предварително да уточните с каква музика там ще ви „гощават“.

Сподели във Facebook