Здраве

26 Октомври 2019

Животът днес

Изследване, проведено върху лабораторни мишки, установило, че захарта в течна форма предизвиква увеличаване на теглото за разлика от тази в твърдите храни, пише Le Figaro.

Учени доказали, че на възраст от 20 до 55 години хората увеличават теглото си средно с половин килограм на година. Причината е употребата само на десет калории над нормата, твърдят специалистите.

Някои калории обаче заемат особено място, затова организмът на хората не ги „вижда“. Това са течните калории, най-вече съдържащите се в подсладените напитки.

Китайски учени в продължение на осем седмици добавяли в храната на две групи мишки захар – или в напитките, или в твърдите продукти. И в двете групи това съответствало на 73% от приеманите от тях калории. Но именно в тази, която употребявала подсладена вода, специалистите констатирали нарастване на теглото, както и на мастната тъкан.

Оказва се, че отрицателното въздействие на подсладените напитки надскача многократно увеличаването на теглото. През лятото т.г. списание British Medical Journal публикува резултатите от изследване, които доказват, че ежедневната употреба на 100 мл подсладени напитки увеличава риска от рак с 18%.

Сподели във Facebook