Здраве

18 Декември 2017

Животът днес

Смята се, че горната част на нара е послужила като модел за царската корона. В това не всички са убедени, но е сигурно, че този плод е изключително полезен. Защо?

Нарът е много добър източник на витамин В12. Вегетарианците задължително трябва да го включат в менюто си, защото в организма на хората, които не ядат месо, най-често липсва именно този витамин. Освен това с годините усвояването на витамин В12 се влошава, затова нарът е много полезен и за възрастните хора. Специалистите напомнят, че снижаването на паметта и концентрацията на вниманието често са признаци на дефицит на този витамин.

Високото съдържание на усвояемо желязо прави нара ефективно средство за борба с анемията и бързата уморяемост. В този плод има още и много органични киселини, а те са необходими за подмладяването на организма и възстановяването след боледуване. За бързото оздравяване и за профилактика срещу различни заболявания помага витамин С, който в нара е в доста големи количества. Главното е обеленият нар, както и сокът от него, да не се съхраняват дълго време, защото под въздействието на кислорода и светлината витамин С бързо се разрушава. Аскорбиновата киселина в този плод е не само отдавна признато средство за укрепване на имунитета, а и мощен антиоксидант.

Учените обаче предупреждават, че със сока от нар не бива да се прекалява, защото може да раздразни лигавицата на стомаха. Затова се препоръчва той да се разрежда с вода в съотношение 1:1.

Сподели във Facebook