Две трети от възрастните предпочитат да потискат всекидневния стрес със спиртни напитки. Според експертите обаче тези хора не осъзнават колко опасна е за здравето редовната употреба на алкохол.

Британски специалисти проведоха изследване, резултатите от което показаха, че 60% от възрастните хора посягат към алкохола, за да се справят с всекидневния стрес. 47% заявили, че употребяват спиртни напитки, за да се ободрят, а 38% пият, за да забравят за проблемите си. На въпросите на социолозите отговорили 6000 души.

Специалистите са категорични, че хората не са добре информирани за всички опасности от редовната употреба на алкохол, сред които са повишен рис от появата на злокачествени образувания, проблеми със сърдечносъдовата система и психиката.

Редовното пиете позволява да се понижи нивото на серотонин – химично вещество в мозъка, което регулира настроението. През този месец хората особено често посягат към спиртните напитки, причина за което е стресът, предизвикан от финансовите проблеми след празниците. Статистиката показва, че януари е „най-алкохолния“ месец. Проблемът се задълбочава от факта, че декември е наситен с празници, което отново е свързано с прекалено пиене. Много хора смятат, че две-три чаши след тежък работен ден ще им помогнат да се отпуснат и в краткосрочна перспектива това наистина е така. Но в по-далечен план този навик е свързан с повишен риск от развитие на тревожни състояния и депресия. Това означава, че справянето със стреса става още по-проблематично.

Експертите съветват да се откажем от алкохолното отпускане и да се ориентираме към медитацията, вечерните разходки, филмите, музиката и общуването с близките.

Сподели във Facebook