Немски специалисти съставиха списък на навиците, които не само пречат на отслабването, а могат и да доведат до покачване на теглото.

Като първа причина учените определят недоспиването. Според изследванията, ако човек спи по-малко от 7 часа, организмът му започва да произвежда по-големи количества от хормона грелин. Когато нивото му е високо, апетитът се увеличава, потиска се обмяната на веществата и разграждането на мазнините.

Необходимо е още да се избягва сутрешният стрес и най-вече – силният звук на будилника. Под въздействие на стреса започва активното изработване на хормона на стреса – кортизол. Той води до изгаряне на мускулна маса, а не на мазнини, за да се набави необходимата енергия. Това пречи на отслабването.

Специалистите отбелязват, че освобождаването на кортизол сутрин може да стане и заради навика да се пие кафе веднага след ставане. Препоръката е денят да се започва с чаша топла вода.

Пропускането на някое от храненията, обикновено обяда, е обичайно явление за повечето работещи хора. Това обаче е причина за напълняване, защото забавя процеса на изгаряне на мазнините.

Врагове на стройната фигура са недостигът на движение и на полезни мазнини. Според специалистите до 30% от необходимите за деня калории трябва да се осигуряват от здравословните мазнини. Затова в менюто ни трябва да присъстват авокадо, ядки, зехтин, ленено масло, мазни видове риба като скумрия.

Сподели във Facebook