Здраве

23 Декември 2016

Животът днес

 

Грипът и тази година спази традицията и в някои региони се превърна в епидемия. И както обикновено, специалистите предупреждават, че лечението на вируса е задача с повишена трудност. Особено ако пренебрегваш съветите на лекарите и разчиташ на форуми и чуто от приятели. Защото грипът не само се отличава с бърза поява и развитие, но и с риска от сериозни усложнения. Затова битката с поредния сезонен вирус трябва да се води по най-правилния начин. За да стигнем до него, трябва да знаем кои са грешките, които обикновено допускаме, когато грипът вече ни е повалил.

1. Да се кара на крак

Много хора смятат, че грипът не представлява сериозен здравословен проблем, затова не е нужно да го прекарват в леглото и да взимат болнични. Разсъждавайки така лекомислено, те започват да приемат препарати, понижаващи температурата, витамини и отиват на работа. Това поведение обаче е изключително грешно. Причината е, че грипът е вирусна инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Тя се развива най-често мълниеносно и човек дори може да назове часа, в който се е разболял. Грипът започва със симптоми като слабост, болки в мускулите. Това е съпроводено с висока температура, стигаща до 39 градуса. Затова, ако усетите тези симптоми, веднага се отправяйте към доктора или ако ви е по-зле, приберете се и извикайте лекар у дома. Не ходете на работа, защото и най-малката физическа активност може да стане причина вирусът по-бързо да се разпространи в целия организъм и да окаже силно негативно въздействие върху всички органи и системи, в това число и жизненоважните. Освен това не бива да се забравя и рискът да заразим хората около себе си. Инфекцията се разпространява изключително бързо.

2. Да се избягва посещението при лекаря

В много случаи болните от грип прибягват до самолечение, твърдейки, че лекарят с нищо особено не може да помогне – ще изпише рецепта и толкова. Тук специалистите са категорични – при грип е необходима медицинска помощ, защото състоянието на пациента трябва да се контролира, при това често с изследвания, които в домашни условия не могат да се направят. При самолечение най-голяма е опасността да се пропуснат усложненията, които съвсем не са рядкост. Вирусът може да причини много тежки заболявания, а понякога и смърт.

3. Антибиотиците лекуват всичко

Широката практика да се използват антибиотици за лечение на всичко, в това число и на грип, е изключително погрешна. Най-сериозният проблем идва от факта, че това поведение е причина бактериите в организма на човека да си изработят устойчивост към такива препарати. Днес научната общност е разтревожена от факта, че неконтролираната употреба на антибиотици съвсем скоро ще доведе до невъзможност да се борим с бактериалните инфекции. Освен това грипът се предизвиква от вируси, затова антибиотиците изобщо не могат да повлияят на неговото развитие. Често антибиотици се предписват при грип, за да се предотвратят усложненията. Това също е неправилно. Приемането на антибиотици като профилактика е против всякакви правила. Защото, ако наистина се появи вторична бактериална инфекция, силните лекарства може и да не подействат поради създадена вече резистентност на организма към тях.

4. Най-доброто лекарство са плодовите сокове

Интензивният прием на чай с лимон и различните плодови сокове не са лечебно средство. Що се отнася до съдържащия се в тях витамин С, то той може да помогне по-лесно да се понесе умората и болките в мускулите, но не и да се пребори с грипния вирус. Добре е да се пият със стайна температура, но не бива да са сладки, за да се изключи потенциалният ръст на бактериите, ако се е появила вторична инфекция.

5. Алкохолът унищожава всякакви вируси

Традиционното за някои лечение с алкохол трябва напълно да се изключи. Освен токсичното си въздействие алкохолът не оказва никакво друго влияние върху организма.

6. Какво е правилното поведение

Ако вкъщи имате болен от грип, задължително проветрявайте често. Чистият въздух, на първо място, ще предпази другите обитатели на дома. Второ – ще позволи да се избавите от застоялия въздух, в който грипните вируси се чувстват много добре. Иначе рискувате повторно инфектиране.

Но най-важното е да знаете, че размножаването на грипния вирус се потиска чрез специално създадени химиопрепарати. Един от тях - римантадин хидрохлорид, може да се използва не само за лечение, но и за екстрена профилактика при контактните лица. Желателно е противогрипните лекарства да се стартират по възможност веднага след началото на симптомите. В първите 24–48 часа от заболяването ефективността им е най-висока. Приложени навреме, противогрипните лекарства намаляват значително риска от усложнения, снижават тежестта и продължителността на заболяването, водят до бързо подобряване на общото състояние на пациента.

Сподели във Facebook