Водещият световен специалист по гастроентерология и имунология Еран Елинав от израелския Научно-изследователски институт „Вайцман“ отдавна призовава да се откажем от термина „здравословна диета“, защото организмът на всеки човек реагира на хранителните продукти по уникален начин. Това, което е полезно за един, може да е вредно за друг.

Ученият е категоричен, че най-добрата е персонализираната диета. Как обаче можете да разберете дали някой продукт е подходящ за вас или трябва да го избягвате? Според Елинав достатъчно е да измервате нивото на захар в кръвта си след хранене. Затова се снабдете с глюкомер и измервайте в продължение на няколко дни стойностите на кръвната захар веднага преди и един час след приема на храна. Това ще ви позволи да разберете как организмът ви реагира на продуктите, които редовно присъстват в менюто ви. Ако пробвате нов продукт, измервайте реакцията ви към него в продължение на седмица, съветва ученият.

Колкото по-високо се качва нивото на захар в кръвта след приема на някаква храна, толкова по-опасна е тя за здравето ви. И колкото по-често я употребявате, толкова по-висок е рискът от наднормено тегло, затлъстяване, диабет 2 тип, хипертония и сърдечносъдови заболявания. Причината е, че честото високо покачване на захарта в кръвта принуждава панкреаса да изработва по-активно инсулин. Това от своя страна включва редица биохимични реакции, водещи до натрупване на мастна тъкан и увреждане на кръвоносните съдове.

Според Елинав скоростта на усвояване на въглехидратите (от които зависи колко ще се вдигне нивото на захар в кръвта) е свързана с индивидуалния „коктейл“ от ферменти и със състава на бактериалната микрофлора на стомашно-чревния тракт на всеки човек.

Сподели във Facebook