Не отлагайте лечението при проблем със слуха

Д-р Христо ЗЛАТАНОВ, отоларинголог, ВМА

Нормалният физиологичен спад на жизнените функции след 50-годишна възраст се отразява и на рецепторната част на слуховия анализатор и това се установява при профилактичен преглед с аудиограма дори при хора, които нямат никакви оплаквания.

Разбира се, спадът е за високите честоти, над 2-3 хил. херца, извън говорната зона и практически човек има социално адекватен слух, но това е вече прогностичен белег за започващо намаление на слуха. С годините то се задълбочава, особено при хора, които са работили в шумна среда или са били в досег с вредни фактори като токсични медикаменти, различни химически агенти, прекарали са тежки вирусни или бактериални инфекции. Предразположени към доста по-голяма увреда са и хората, преживели остра звукова травма, катастрофи и някакви сътресения в областта на главата и шията. Дори това да не е довело при самия инцидент до значимо намаление на слуха, с течение на времето и възрастовото намаление е в по-изразена степен.

Разбира се, не трябва да се чака човек да оглушее напълно - напротив, борбата е да не се стига до слухов апарат. Тоест при човек, който води нормален начин на живот, избягвайки вредните фактори, дори да е започнало намаление на слуха, с медикаментозна терапия в нормално дълги периоди през годината то би могло да се профилактира в такава степен, че да се отложи поставянето на слухов апарат или това никога да не се наложи.

Намаленият слух върви паралелно с шум в ушите, като пациентите обикновено съобщават за нетърпимо пищене, особено когато са вкъщи и се опитват да заспят.

Този шум е с такава честота, с каквато е увредата на рецепторните клетки в слуховия анализатор. Тоест първо се увреждат най-чувствителните клетки, които отговарят за възприемане на високочестотните тонове. Те първи се увреждат и с такава честота шум генерира във вътрешното ухо, което човек усеща и което е изключително дразнещо. Когато поради някаква причина е увредено средното ухо, тогава шумът е с ниска честота, по-скоро е бучене. При всяко положение лечението трябва да бъде много стриктно спазвано и да не бъде прекъсвано.

Тоест хора, които имат такъв тип увреда – която, разбира се, не е еднократен акт, а може при следващ вреден фактор или при вирусни инфекции отново да генерира нов спад в слуха и засилване на шума, - трябва много редовно да взимат назначените медикаменти. Често пациентите решават да изчакат една-две седмици, преди да предприемат нещо. Това е колосална грешка, защото нервната тъкан, рецепторните клетки на слуховия анализатор не са като кожата, която зараства за няколко дни. Тук загиналите клетки не се възстановяват.

Тоест трябва да се въздейства в рамките на 24 часа, максимум до два-три дни от появата на симптомите - засилване на пищенето и намаляване на слуха. Затова трябва консултация с оториноларинголог и строго придържане към лечението.

Без абсолютно никакви опасности от предозиране или странични ефекти са препаратите на базата на растението гинко билоба. На пазара има огромно количество такива продукти, но само някои от тях са стандартизирани по начин, по който се доближават до лекарства. Тоест имат точно определен грамаж активна субстанция, която ние бихме могли да дозираме така, че да очакваме желания ефект. Аз работя с „Гинкофол”, който изключително добре повлиява симптомите.

Практически няма странични ефекти при нормалната дозировка, може да се взема безкрайно дълго време. Като цена също е поносим, защото за България и това има огромно значение. Тук е намерен този баланс между качествата на продукта, които са много добри, и цената, при която пациентът си го позволява и може да го приема достатъчно дълго време - за да има желания резултат, без странични ефекти. Продължителността на приема е изключително важна. Общо взето, минимум два месеца два пъти годишно. А на пациенти, които са склонни към доста чести рецидиви, препоръчвам да го взимат 5-6 месеца без прекъсване.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 107