Не превръщайте слънцето от приятел във враг

Много са причините за това, че епохата на слънцезащитните средства съвпадна с епохата на небивало увеличение на заболяванията от рак на кожата.

Определена роля играе фактът, че от 70-те до 90-те години на миналия век повечето любители на слънцето или изобщо не са ползвали слънцезащитни средства, или са употребявали UV-В защита, която само ги е окуражавала да прекарват по-дълго време на плажа и с нищо не е понижавала риска от увреждане на кожата.

Заедно с това определена роля играе и наличието в слънцезащитните средства на вещества, които могат навредят. Но най-голяма вина има парадоксалното поведение на хората, които продължават да се стремят на всяка цена да придобият желания тен въпреки предупрежденията на учените и лекарите.

Безусловно слънчевата светлина е жизнено необходима за човека. Ултравиолетовите лъчи осигуряват синтеза на витамин D, който е важен не само за правилното формиране на костите и мускулите, но и  за предотвратяването на злокачествени тумори, за поддържането на здравето на сърцето, черния дроб, бъбреците, както и на ендокринния баланс.

Слънчевата светлина стимулира отделянето на естествения антидепресант мелатонин. Умереното облъчване с ултравиолетови лъчи засилва имунитета на кожата (прекаленото го отслабва), облекчава симптомите на много кожни болести.

Прекаленото излагане на слънчевите лъчи обаче може да състари преждевременно кожата и да предизвика други неблагоприятни изменения. И без съвременните изследвания нашите баби са разбирали това. Те просто са виждали потъмнелите набръчкани лица на селянките, които работят на открито. Тогава жените са се предпазвали от слънцето с широкополи шапки и ръкавици до лактите.

В днешно време за тази цел може да се използват слънцезащитни кремове, но с тях или без тях не подлагайте кожата си на облъчване прекалено дълго. Избягвайте слънцето в обедните часове, увеличавайте престоя на плажа постепенно.

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 128