Здраве

30 Май 2024

637

credoweb bg

Пролетта носи изобилие от пресни продукти, които са не само вкусни, но и пълни с хранителни вещества, които могат да укрепят здравето ни.

Ето някои от най-значимите суперхрани на сезона:​

Аспержи: С високо съдържание на фибри, фолиева киселина и витамини А, С и К, аспержите спомагат за подобряване на здравето на храносмилателната система и за понижаването на кръвното налягане.​

Ягоди: Тези плодове са не само сочни и вкусни, но богати и на антиоксиданти, витамин С, манган и калий. Те са полезни за здравето на сърцето и за контрола на кръвната захар.​

Грах: Свежият зелен грах е пролетен фаворит и страхотен източник на витамини А, С, К и някои витамини от група В. Богат е и на фибри и протеини, които могат да помогнат за регулиране на теглото и да поддържат здравето на храносмилателната система.​

Репички: Хрупкави и леко пиперливи, репичките са пълни с антиоксиданти, витамин С, калий и фибри. Те са чудесни за подобряване на хидратацията и за поддържане на здрава храносмилателна система.​

Артишок: Той е богат на фибри, витамин С и магнезий, а съдържанието на антиоксиданти в него е едно от най-високите сред зеленчуците. Известен е и с това, че поддържа здравето на черния дроб и намалява възпаленията.​

Спанак: Това зеленолистно растение е хранителна сила, която предлага витамини А, С, К, желязо, калций и магнезий. Чудесен е за здравето на костите, зрението и за намаляване на оксидативния стрес.​

​​Боб фава: Известен още като бакла, той е богат на протеини, фибри, витамини К и В6 и редица минерали. Те могат да помогнат за регулиране на теглото и да поддържат здравето на сърцето.​

Череши: Черешите имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и са чудесни за възстановяване след тренировка, за здравето на сърцето и за качеството на съня поради естественото съдържание на мелатонин.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook