Здраве

22 Април 2016

1799

Животът днес

Борбата с наднорменото тегло често се води по един и същи сценарий: научаваме нова рецепта, пробваме я, получаваме нулев резултат, разочароваме се и започваме следващата диета. Според психолозите обаче този затворен кръг може да се прекъсне, ако използваме по-различен подход. Ето какво съветват те:

 

Изберете правилната мотивация

Честно и откровено си отговорете на въпроса: Защо искам да отслабна? Отговорите от рода на: „За да бъда по-хубава“ или „За да не бъда дебела“, са грешни. Запомнете, че да отслабнете вие искате заради себе си, а не за когото и да било друг. Излишните килограми ви пречат да постигнете поставените си цели.

Мотивацията може да е свързана с вашето здраве, защото болният човек трудно ще се зарадва на елементарни неща от живота. Наднорменото тегло предизвиква постоянно задъхване дори при ходенето, а при бягане бързо настъпва умора. Така че отговорът: „Искам да се излекувам от дотегналите ми здравословни проблеми“, безспорно ще даде резултат. Още един сериозен аргумент в полза на отслабването може да бъдат проблемите в личния живот. Колкото и да са ни говорили, че много мъже харесват пълни жени, повечето от тях се възхищават от изящни и стройни дами. Смята се, че мъжете подсъзнателно чувстват връзката между нарушените пропорции на тялото и различните заболявания.

Безусловно много е важно да имаш добър външен вид при търсене на работа и това също така може да послужи като мотивация за борба с излишните килограми. Многобройните интервюта и срещи в агенциите за осигуряване на кадри показват, че при равни професионални умения и качества приоритет се отдава на стройните кандидати. Принципът е – всеки сътрудник е лице на компанията.

Избавянето от комплексите също може да бъде добър аргумент, за да започнете битка с теглото. Пълните хора често страдат заради външния си вид, преживяват, нервничат. Отслабването може да им върне самочувствието, вярата в себе си, в своите сили и възможности.

Поставяйте си кратковременни цели

Близките цели са безспорен помощник в дългия процес на отслабването. Взетото от вас решение да свалите 10 кг за една седмица от самото начало е обречено на провал. Но нищо не ви пречи да си поставите друга цел – да облечете дреха с един или два номера по-малка за даден празник. Не забравяйте, че в действителност можете да отслабнете с не повече от 2-3 кг на месец.

И така, вие мислено сте си създали нова фигура. Свиквайте с нея и помнете за новата дреха, когато посягате към тортичката. Правилната психическа настройка, заниманията със спорт и балансираното хранене ще ви помогнат да се сдобиете с мечтаната фигура. Поставяйте си само реални цели и определяйте реални дати!

Избягвайте забраните

В психологията на отслабването няма пълни забрани. Тя се базира на компромиси. Както е известно, забраненият плод е най-сладък, затова не се лишавайте напълно от нещо, което много ви се иска да хапнете. Трябва да търсите възможности да избягвате провокационните мисли. Добра алтернатива на сладките изкушения, които са несъвместими с желанието ви да отслабнете, са плодовете и зеленчуците. Ако много искате, хапнете парче торта, но след това ходете по-дълго време или повишете физическото натоварване.

Използвайте малки сервизи за хранене

Препоръките на психолозите са да ползвате малки съдове за хранене. Когато ядеш от съвсем малка чиния, трудно е да преядеш. Порцията е с връх и това създава впечатлението за голямо количество. Даже ако изядете 2 купички супа, това пак ще е по-малко от една нормална порция. Добре е да ядете по едно блюдо при едно хранене и да спазвате половинчасово прекъсване, ако продължите. Стомахът ви ще привикне към по-малко количество храна и няма да ви преследва чувството на глад. Това е добър подход при тортите – дори и най-тънкото парче може да се раздели на още по-малки и да се яде едно след друго с прекъсване. За мозъка ни е важно, че ядем парче торта, а не неговият размер.  

  1. Избирайте правилните цветове

Ако сте решили да свалите килограмите, белият цвят не е подходящ за сервиза, в който се храните. На този фон храната изглежда по-контрастно, привлекателно, апетитно и неминуемо ще бъде изядена. А оранжевото, розовото и бледозеленото са абсолютно противопоказни за отслабващи. Ще бъде изядено не само сипаното в чиниите, но и ще се вземе допълнително. Жълтият цвят влияе подобно на белия, но по-бързо предизвиква чувство на насищане. Червеното е подходящо за празници и тържества, то възбужда, а в такова състояние човек трудно се контролира и може да изяде много повече от предвиденото. Светлосиньото е идеално за закуски и салати. Но най-неапетитният цвят е тъмнозеленият с оттенъци на черно или кафяво. В такива чинии и купи храната никак не изглежда привлекателно.

Вдъхновявайте и другите с успехите си

Много ще е добре, ако вие сте от хората, които се вдъхновяват от постиженията на другите и искате да бъдете в тази група. Според психолозите нищо не подтиква толкова ефикасно към решителни действия, както резултатите, постигнати от някой друг. Старайте се повече да общувате с тези, които вече са постигнали желаното отслабване или като вас търсят правилния път към него. Срещайте се, споделяйте информация, обсъждайте общи проблеми. В интернет е пълно със снимки на стройни девойки, които могат да станат за вас стимул в борбата с наднорменото тегло. Сложете техните снимки върху вратата на хладилника и всеки път, когато поискате да го отворите, те ще ви напомнят, че усилията си заслужават. Успехът на другите ще ви даде вяра и емоционален подтик, че и вие можете да постигнете тези резултати. 

Не бързайте с кантара

Кантарът е задължителен атрибут, ако искате да отслабнете, свидетел на вашите победи и на кулинарните сривове. Започвайки да отслабвате, вие всяка сутрин се теглите и наблюдавате цифрите с притаен дъх, но това, което виждате, съвсем не отговаря на очакванията ви. Спрете се и се замислете – теглото не изчезва в един миг. Това става постепенно. Изберете си един ден в седмицата, когато ще стъпвате на кантара – това е напълно достатъчно, за да следите тенденцията в загубата на излишното тегло. Ще си спестите и ежедневните разочарования.

Сподели във Facebook