Здраве

30 Август 2016

2466

Животът днес

Болки в областта на шията, на раменете, на гърба - изпитва ги почти всеки втори, работещ в статично положение.  Най-честите причини за схващания и болки във всички отдели на гръбначния стълб, освен остеохондрозата (шиповете), са:

- неправилната или принудителна стойка по време на работа;

- обездвижването;

-  лошо подбран или сттар, изкривен матрак;

- спортни усилия,  несъобразени с възрастта, теглото и физическата форма 

Проява на проблемите в гърба:

от чувството на дискомфорт и скованост до силно изразена болка. Болката да бъде локална или да се стрелка към ръката или крака.  Да започне постепенно и да се засили, като не са редки случаите на внезапно „блокиране“ на шията, гръдния отдел или кръста, което мнозина определят като „сецване“.

Причината не е непременно истинска дискова херния – т.е. разкъсване на фиброзната обвивка между два съседни прешлена, излизане на пихтиестата материя към гръбначния канал и притискане на нервни коренчета. Често самите мускули по гърба се втърядват (стават ригидни) като предпазна реакция срещу размествания и увреждания на прешлените. Това е един вид физиологично обездвижване на определени неправилно натоварвани зони, с което тялото иска да се предпази от по-тежки травми. Но така се затваря порочният кръг „болка – обездвижване – по-силна болка“. Болката е сигнал за проблем в тялото, но когато тя изпълни алармената си функция, от нея няма полза, а само вреда. Необходимо е при новопоявили се болки в гърба или нов пристъп при предразположение към такива болки  да се реагира бързо и адекватно.  Овладяването им  е задължително независимо от причината, която трябва да се установи впоследствие.

Всичко за болките в гърба ТУК

Алгоритъмът на действие при изява на болка в гръбнака включва възможно най-ранен прием на медикамент с едновременно обезболяващо и противовъзпалително действие, какъвто е Долорен, който има и добра поносимост от страна на стомашно-чревния тракт. Препоръчват се и витамини от групата „В“, защото те проявяват протективно действие върху нервните влакна. Локално приложение чрез лек масаж на препарати, които проникват в дълбочина и намаляват болката и сковаността като Оксипейн и Неокс. Това комплексно лечение трябва да се прилага няколко дни и в повечето случаи преодолява проблема. Но едновременно с лекарствения прием се налага и

промяна в поведението:

 Всеки ден лека гимнастика за раздвижване на шията и гърба, при седяща работа – ергономичен стол и правилна стойка пред компютъра, кратко раздвижване на всеки два часа. Изключително благотворно върху опорно-двигателния апарат влияе плуването. Почти няма заболяване или състояние, което да изключва плуване, дори и в напреднала възраст. Професионалните масажи с лечебни масла (специално олиото Неокс) релаксират скованата мускулатура и са превенция срещу нови обостряния на гръбни болки. Посещенията при самоуки „намествачи“ и чакръкчии са опасни, защото в някои случаи могат да причинят трайни неврологични увреждания. Трябва да се търси помощта на мануални терапевти с лекарско или друго специализирано образование.

В случай на продължаване на болката или задълбочаване на симптомите въпреки предприетите мерки посещението при лекаря е задължително. Можете да се обърнете към невролог или ортопед. Специалистът ще прецени какви образни изследвания да назначи (най-често рентгенография или скенер) и как да продължи терапията.

Дори при установена дискова херния не трябва да се прибързва с операция, каквато често неврохирурзите предлагат. Първо трябва да се изчерпат всички консервативни и физикални подходи, които никак не са малко.

Сподели във Facebook