Американски изследователи стигнаха до извода, че хората, които спят по-малко от осем часа, са подложени на по-висок риск от депресия и тревожност.

Учените наблюдавали продължителността на съня при доброволци, изпитващи в различна степен безпокойство и които постоянно се концентрирали върху негативни мисли. Показвали им и изображения, които предизвиквали емоционален отклик, след което оценявали реакциите им.

В резултат учените установили, че хората, подложени на системно недоспиване, нямали сили да игнорират негативните мисли. Докато участниците в експеримента, които пълноценно отдъхвали през нощта, получавайки негативна информация, не зацикляли върху нея и игнорирали мрачните мисли.

Според изследователите получените данни ще помогнат на специалистите по-успешно да се борят с психичните заболявания и най-вече с проявите на тревожност и депресия.

Наскоро учени от Калифорнийския университет установиха, че дефицитът на сън води до снижаване на мозъчната активност, временни проблеми с паметта и зрението.

Сподели във Facebook