Телевизионните реклами непрекъснато ни убеждават, че ако искаме детето ни да е успешно в училище, трябва да му осигурим различни витамини, минерали и какви ли още не хапове. Преди всичко обаче на учениците е необходима… вода.

Специалисти от Великобритания установиха, че недостигът на вода при децата предизвиква ефект като махмурлука при възрастните. Появява се главоболие, снижава се концентрацията и учениците бързо се уморяват. В резултат децата не само се чувстват по-зле, но и ученето не им върви.

Всеки учител може да сподели, че ежедневно наблюдава изморени, сънливи и раздразнителни деца, които не могат да се концентрират върху преподавания материал. Според учените обаче това може да се дължи на дефицита на вода в организма на учениците. Любопитното е, че такива деца се „излекували“ от всички симптоми, включително и главоболието, след като изпили чаша вода. Експерименти също доказали, че хидратацията на мозъка действително подобрява мисловните процеси.

Проблемът е, че за разлика от възрастните децата не винаги изпитват жажда, затова по-рядко посягат към водата. Споменатите по-горе симптоми при тях могат да се появят дълго време преди наистина да почувстват жажда. Тук трябва да се намесят възрастните и да им напомнят да пият вода, независимо дали са жадни. 

Учениците във Великобритания обяснили, че всеки от тях по време на час може да отвори бутилка и да пие вода, но рядко го правят. А и децата са свикнали да употребяват друг вид течности – подсладени и газирани, като около 5% от тях изобщо не пият обикновена вода. Това може да предизвика сериозни здравословни проблеми в бъдеще. Както е известно в газираните напитки има големи количества захар, химически вещества като оцветители, консерванти, изкуствени аромати и т.н. Родителите трябва да знаят, че соковете също не са изход от ситуацията. Действително те съдържат някакви витамини, но захарта в тях не е по-малко отколкото в газираните напитки. 

Специалистите са категорични, че децата от малки трябва да бъдат научени да пият вода. Това е може би най-важният здравословен навик за цял живот. Водата е най-полезната напитка. В нея няма калории, няма нищо излишно и вредно.  

Затова не забравяйте в раницата на вашия ученик винаги да присъства бутилка с вода. Гледайте и вкъщи водата винаги да му е под ръка. Запомнете, че на петгодишно дете са му необходими 1,5 литра вода на ден, на десетгодишно – 1,75 литра, а на по-големите – 2 литра, колкото на възрастните.

Сподели във Facebook