Здраве

13 Октомври 2014

1910

Животът днес

Необичайно високият холестерол е от генетично заболяване

 

Поне 14 000 души в България живеят с наследственото заболяване фамилна хиперхолестеролемия, само че не знаят истинската си диагноза. Те страдат от екстремно високи нива на лошия LDL холестерол, който в много случаи не се повлиява от лекарствата. Рискът от инфаркт при такива пациенти е 20 пъти по-голям. За сравнение – диабетът увеличава риска от сърдечносъдов инцидент два пъти. Затова Българското дружество на кардиолозите ще подкрепи информационна кампания и заедно с пациентски организации ще популяризират симптомите на заболяването фамилна хиперхолестеролемия, става ясно от профила на дружеството в CredoWeb. Темата бе един от акцентите на приключилия наскоро Конгрес на кардиолозите у нас. 

Честотата на болестта е доста висока - един на 500 души, но в някои страни като Холандия стига до един на 250 души. Въпреки това у нас лекарства по здравна каса се полагат едва когато такъв пациент вече получи инфаркт, каза д-р Пламен Попиванов. Тогава обаче терапията излиза много по-скъпо, а голяма част от хората се инвалидизират, търпят по няколко операции. За пациентите с фамилна хиперхолестеролемия своевременното започване на лечение е животоспасяващо, допълни д-р Попиванов. Това са хора, които умират от инфаркти на 35-40 г., поясни специалистът. Парадоксалното е, че нито диагнозата се поставя трудно, нито лекарствата са толкова скъпи! По-скоро липсва добра организация и подкрепа от държавата. Критериите за откриване на фамилната хиперхолестеролемия са лесни:

• Висок лош холестерол в ранна възраст - около 30 г.;
• Типична картина по лицето – мастни топчета около очите, някои стави или около коленете;
• Понякога се забелязва нещо като отлагане вътре в окото – т.нар. роговица на Аркус;
• Не е задължително да са с наднормено тегло, някои са дори слаби;
• Наличие на преждевременно починали от инфаркт близки роднини – родители, леля, чичо и т.н. Под преждевременна смърт се разбира мъж под 50 г. и жена под 60 г.;
• Лекарят поставя диагнозата с помощта на изследвания и въпросник.

Още теми за сърдечносъдовите заболявания четете на профила на дружеството
www.credoweb.bg/druzhestvoto-na-kardiolozite-v-balgariya-profile-20983.html

 

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 118