Нуклеарната медицина и хибридните апарати – нова ера в образната диагностика

Нуклеарната медицина е най-бързоразвиващата се образна диагностика в световен мащаб. Благодарение на хибридните образни методи е възможно да се диагностицира заболяването в най-ранен функционален стадий. Докато класическите методи, дори и най-съвременните, като компютърна томография (КТ) и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), изобразяват само структурните промени в тъканите и органите, хибридните апарати показват на лекаря и промените във функцията на органа. Това е особено важно при злокачествените тумори, защото лъчелечението може да се проведе много по-прецизно, ако се знае коя е най-активната зона на тумора, която трябва да се облъчва с най-висока доза. Така се запазват в максимална степен околните тъкани.

Хибридният апарат се състои от няколко апарата, които са обединени в едно и функционират като един, с общо управление и една пациентска маса. Хибридните диагностични методи, които се прилагат в момента, са еднофотонна емисионна томография, съчетана с компютърна томография – SPECT/CT, и позитронно-емисионна томография, съчетана с компютърна томография - PET/CT. Вече е създаден и PET-MR апарат, който съчетава възможностите на позитронно-емисионна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Основните области на приложение на хибридните диагностични методи са: доказване на дадено заболяване чрез функционално изображение и локализиране на органните патологични промени; подпомагане на диагнозата и определяне стадия на онкологично заболяване; ранна диагноза на метастази и рецидиви; планиране на вида на последващото лечение; проследяване на ефекта от терапията; определяне на прогнозата на пациента. Все повече се разширява делът на други, неонкологични заболявания, при които хибридните методи са много полезни - на щитовидната и паращитовидните жлези, на мозъка (специално за локализацията на епилептичните огнища и ранна диагноза на болестта на Алцхаймер), на белия дроб, на възпалителни процеси и тяхното местоположение.

„За съжаление при необходимост от един хибриден апарат на 500 хил. души в България разполагаме с такъв апарат на 3,5 млн. души“, заяви проф. д-р Ирена Костадинова, дмн, национален консултант, по време на шестата годишна среща между представители на медии и Siemens България. Поради това всеки ден повече от 300 пациенти чакат в продължение на месеци за изследване, което забавя диагнозата и съответно започването на най-адекватното лечение.

Съгласно проучване на Европейската здравна комисия през 2008 г. хибридните диагностични методи са били около 8% от всички прилагани образни методи в Европа, а към 2025 г. се очаква те да надхвърлят 40%.

Към днешна дата в България са инсталирани едва 7 хибридни апарата – 4 SPECT-CT апарата в София и 3 PET-CT апарата - един във Варна и два в София. При необходими за населението на България около 28 SPECT-CT апарата и около 14 PET-CT апарата. Добрата новина е, че в момента Siemens инсталира още 3 хибридни апарата - в София, Плевен и Панагюрище, но дори след тяхното включване нуждите на пациентите няма да бъдат задоволени. 

„Днес у нас се борим не само с недостатъчната наличност на този вид апаратура, но и с все по-малко оставащите в България лекари и специалисти, които могат да работят с нея. Сега те са не повече от 50 души“, каза д-р Тодор Воденичаров, ръководител направление Здравеопазване на Siemens България, Сърбия и Черна гора. (ЖД)

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 148