Богатите на вода, освежаващи ароматни краставици носят огромна полза на човешкия организъм, твърдят експертите. Според тях ежедневната употреба на този зеленчук може значително да подобри здравословното ни състояние. Защо?

Краставиците съдържат витамините К, В, С, мед, калий, манган. Ако ги консумираме редовно, можем да избегнем дефицита на хранителни вещества и да понижим риска от хронични заболявания.

Специалистите са доказали, че краставиците са наситени с витамини от групата В, по-точно В1, В5 и В7, които отпускат нервната система, гонят стреса, избавят от пристъпите на паника.

Краставиците съдържат противовъзпалителни вещества – флавоноиди, които оказват благоприятно действие върху паметта, предпазват клетките на мозъка от увреждания, свързани с възрастта.

Едно от основните предимства на краставиците е, че те стимулират храносмилането, подобряват перисталтиката, предотвратяват запека.

Още една причина да употребяваме краставици е, че те са богати на калий, който регулира кръвното налягане и помага на сърцето. Освен това фибрите в този зеленчук предотвратява натрупването на холестерол в артериите.

Краставиците са богати на вода, а това избавя организма от токсините. Блокират и окислението, причинено от свободните радикали, които водят до няколко вида хронични заболявания и рак.

А отдавна е известно, че краставиците помагат на бъбреците. Този зеленчук с основание се смята за един от най-добрите естествени средства за тяхното пречистване.

Сподели във Facebook