Обезводняването при децата настъпва бързо

Д-р Елена ЛАЗАРОВА, педиатър в „Токуда болница София”

През лятото вирусните чревни инфекции зачестяват. Те по принцип доминират в детската възраст. По-рядко, разбира се, се срещаме и с бактериални чревни инфекции. От вирусните най-често това са ротавирусните инфекции. От бактериалните инфекции в този сезон нерядко се срещаме с дизентерия, салмонела. В момента имаме най-често малки пациенти с вирусни чревни инфекции. При децата за съжаление те понякога протичат доста тежко, налагат прием в болница заради необходимостта от допълнителна хидратация, когато майките не могат да се справят вкъщи и да овладеят състоянието. 

Какви са първите мерки у дома при поява на стомашно разстройство 

Трябва да се положат максимални усилия за прием на голям обем течности. В аптеките се продават и т.нар. електролитни разтвори за прием през устата, които допълнително помагат да се възстановят настъпилите загуби на електролити. Много важно правило е майката да следи дали детето отделя урина. Това е много съществен показател. Вторият момент, който трябва да имат предвид родителите, е дали детето приема храна, дали не става по-отпуснато, по-сънливо. Това са скрити, косвени показатели за настъпваща дехидратация, обезводняване, което налага, разбира се, задължително преглед от лекар и преценка за прием в болница. Трябва да се наблюдава и видът на изпражненията. Ако се забележат в тях примеси - като кръв, по-голямо количество слуз, също се налага задължителна консултация с педиатър и преценка за по-нататъшната терапия. По отношение на храненето - задължително в първите часове след започване на чревна инфекция, независимо дали е вирусна или с бактериален причинител - да се избягва приемът на захари, на плодови сокове, да се ограничат млякото и млечните продукти. При инфекция винаги настъпва смущение в резорбцията на тези субстанции и се удължава времето за лечение. 

Ако децата се кърмят, в никакъв случай не трябва да се спира майчиното мляко поради неговите незаменими качества, които подпомагат овладяването на всяка инфекция - било то респираторна или чревна. За децата, които са на изкуствено хранене, би трябвало да се предпочитат безлактозните диетични млека, които способстват за овладяване на диарията.

В последните години е възможно и се оказа особено полезно прилагането на пробиотици, добрите живи бактерии, които помагат да се преустанови, намали прилепването на болестотворните причинители към чревната лигавица и по този начин да се намали увреждането й, както и за по-бързо повлияване и овладяване на самата инфекция. Освен това пробиотиците имат и много добър ефект по отношение на локалния имунитет в лигавицата на тънкото черво. На пазара се предлагат много пробиотици и е важно продуктът, който ще изберем, да бъде така създаден и произведен, че да осигурява максимален брой живи бактерии, които да устоят на разрушаващото влияние на стомашния сок, на киселото Рh на стомашното съдържимо. Такъв пробиотик е Лакто 4. Известно е, че той има всички необходими лактобацили за овладяване на една инфекция и подобряване на имунитета. Правилното производство на този пробиотик го прави  много подходящ избор при лечение на чревна инфекция през летния сезон. 

По принцип инфекциите най-често се предават по фекално-орален и по въздушно-капков път. За да предпазим децата от тях в максимална степен, е необходимо измиване на ръцете преди хранене, правилно съхранение на хранителните продукти и внимателно измиване на плодовете и зеленчуците, които се консумират в сурово състояние. 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 105