В много заведения вече се предлагат ястия от сурово месо. Носи ли това някакви рискове за здравето?

Специалистите са категорични, че месото е от продуктите, които се нуждаят от термична обработка. Причината е, че на повърхността му може да се открият паразити и бактерии като ешерихия коли, салмонела, листерия и др. При висока температура обаче те загиват. Ако месото не е обработено правилно, рискът от чревна инфекция е висок. Колко тежко ще протече заболяването зависи от източника на зараза, както и от възрастта и здравословното състояние на пациента. В рисковата група са възрастните хора, бременните жени, децата и хората с хронични заболявания.

Най-опасното сурово месо

Това е каймата. При нейното приготвяне често се използва месото от няколко животни, затова опасността от зараза се увеличава. Според някои лекари суровата риба е по-безопасна, защото обикновено не се смила и не се смесва с други риби. Тя обаче също може да стане източник на вредни бактерии и паразити. Освен това учените сигнализират, че в рибата може да се съдържа живак, който оказва токсично действие върху нервната, храносмилателната и имунната системи.

Влияние на температурата

При каква температура трябва да се приготвя месото? Лекарите не са на едно мнение по този въпрос. Американците смятат, че говеждото, телешкото и овчето месо трябва да се обработват минимум три минути при 62,8°C. Каймата при 71,1°С, а птиците – при 73,9°C. Според учени от Великобритания месните продукти е необходимо да се загряват до 70°C. Тази температура се препоръчва и от Световната здравна организация.

Безвредно ли е замразеното месо

Замразяването не унищожава бактериите, както много хора смятат. Във фризера бактериите престават да се размножават, но след размразяването отново възстановяват активността си.

Миенето на месото също не го прави безопасно – рискувате да разнесете бактериите из кухнята, но не и да се избавите от тях.

Все пак, ако в заведенията се спазват всички санитарни норми и препоръки, суровото месо би трябвало да не навреди на здравето ви.

Сподели във Facebook